Počeli deminerski radovi na lokalitetu Baljkovice

0

ZVORNIK – Na lokalitetu zvorničke mjesne zajednice Baljkovica danas je počelo deminiranje na potezu Gavrići-Rebici-Tijanići na površini od oko 30.000 metara kvadratnih.


Deminiranje se izvodi u okviru projekta Humanitarne organizacije „Norveška narodna pomoć“ pod nazivom „Protivminska akcija u regionu Srebrenice 2016-2017“, čiji je cilj implementacija integralne protivminske akcije na području opština Bratunac i Srebrenica i grada Zvornika.

Projekat su podržala ministarstva spoljnih poslova Holandije i Norveške, koji ga u potpunosti finansiraju.

Rukovodilac Projekta deminiranja „Norveške narodne pomoći“ u BiH Nevres Lonić rekao je novinarima da se čitav projekat protivminske aktivnosti na regiji Srebrenica ustvari vodi na opštine Srebrenica i Bratunac, kao i grad Zvornik.

„Projekat ima cilj da se, nakon uklanjanja opasnosti od mina, da podrška Institutu za traženje nestalih osoba da nastavi svoje radove, kao i da se uklanjanjem opasnosti od mina omogući održiv povratak“, rekao je Lonić.

On je podsjetio da je u okviru ovog projekta, na lokaciji Trnova kosa deminiranje počelo u decembru prošle godine i ocijenio da bi poslovi započeti danas trebalo da budu završeni do 15. jula.

On je dodao da su ovi poslovi uzeti u rad na osnovu prioriteta grada Zvornika, sa kojim „Norveška narodna pomoć“ ima izuzetno dobru saradnju.

Stručni saradnik za mjere zaštite i spašavanja u Gradskoj administraciji Dejan Galić rekao je da je mjesna zajednica Baljkovica jedna od najugroženijih lokacija na području Zvornika na kojoj bi trebalo da se izvrši deminiranje oko 37.000 metara kvadratnih.

Galić je podsjetio da je još 2008. godine, postojao projekat za ugrožena područja Baljkovice, koji je podrazumijevao potpuno deminiranje i uklanjanje minskih polja sa ovog područja.

„Zbog nedostatka sredstava, promjenom metode deminiranja, vremenskim uslovima i ostalim faktorima, djelimično je završeno deminiranje, ali je ostalo još sedam-osam zadataka, koji bi trebalo da se završe u narednom periodu“, rekao je Galić.

Prema njegovim riječima, nezahvalno je reći koliko će ostati zagađenog terena, s obzirom da su još dvije lokacije, tek u fazi generalnog izviđanja.

On je naveo da je ukupna sumnjiva površina na području grada Zvornika iznosila 3.654.806 metara kvadratnih, te da je do sada u okviru 44 projekta deminirano 1.442.000 metara kvadratnih.

„Do sada je na zvorničkom području bilo prijavljeno 16 žrtava, odnosno minskih incidenata, dok je u mjesnoj zajednici Baljkovica 2005. i 2006. godine došlo do dva minska incidenta, u kojima su poginula dva i teško ranjeno jedno lice“, podsjetio je Galić.

Mještanin Baljkovice Žarko Tijanić kaže da se uz mine ili pored njih teško živi.

„Zahvaljujući Civilnoj zaštiti, Gradskoj upravi Zvornik i ljudima iz `Norveške narodne pomoći` i njihovim aktivnostima moći ćemo normalno da živimo i funkcionišemo“, rekao je Tijanić.

On je dodao da se minska polja nalaze u neposrednoj blizini i da niko ne smije, posebno djeca, ni pet metara da se udalji od kuće.

„Stalno se mora paziti na djecu, ne može čovjek ni sekund da se opusti, ne može ništa da uradi, da pokosi travu oko kuće, da priđe izvoru. Ali, evo krenuli su poslovi pa ćemo, kada budu završeni, moći da se posvetimo radu i da normalno živimo“, rekao je Tijanić.

Radovi na projektu Humanitarne organizacije „Norveška narodna pomoć“ pod nazivom „Protivminska akcija u regionu Srebrenice 2016-2017“, na lokalitetu Šetići-Zaseok-Trnova Kosa-dva, grad Zvornik, otvoreni su 14. decembra prošle godine.

Tada su zvaničnoj ceremoniji otvaranja Projekta prisustvovali zamjenik ambasadora Kraljevine Holandije u BiH Lus Lamer, otpravnik poslova u Ambasadi Norveške u BiH Ane Havnor, regionalni direktor „Norveške narodne pomoći“ za Jugoistočnu Evropu Darvin Lisica, savjetnik gradonačelnika Zvornika Mile Jović, te predstavnici Službe civilne zaštite grada Zvornik, lokalne zajednice Zaseok i Centra za uklanjanje mina u BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare