Počele Večeri dokumentarnog filma

0

Dokumentarnim filmom „Micićev kofer“ režisera Slobodana Simojlovića na Palama je otvorena dvodnevna manifestacija „Večeri dokumentarnog filma i filmske muzike“.
Predsjednik Udruženja ljubitelja umjetnosti Pale Goran Šinik rekao je novinarima da su treći put pripremili dokumentarne i kratke filmove.

„Gost nam je izvanredan autor iz Beograda – Slobodan Simojlović. On se predstavio fenomenalnim filmom, koji je jedno vrijeme bio sakriven od javnosti. Glavni junak je LJubomir Micić, pokretač nečega što se kasnije izrodilo u evropski zenitizam“, pojasnio je Šinik.

Režiser filma Slobodan Simojlović rekao je da je glavni junak ovog filma – Micić, nakon Drugog svjetskog rata izuzetno stradao, bio je protivnik režima i živio povučeno.

„U periodu kada se bavio zenitizmom i kada je razvijao tu svoju ideju kao evropski pokret uspostavio je umjetničke veze sa najvećim umovima tog perioda u Evropi“, naveo je Simojlović.

Prema njegovim riječima, Micić se družio sa Majakovskim, Pikasom i Šagalom, a poslije Drugog svjetskog rata prestao je da piše na srpskom i počeo da piše na francuskom jeziku, na kome je objavio 36 romana u Parizu.

„Neki svedoci tvrde da je 1971. godine umro u Beogradu od gladi. Micić je danas ponovo u žiži javnosti, jer se u Srbiji trenutno snimaju dva filma o njemu“, naglasio je Simojlović.

Večeras je prikazan i film „Posljednja večera“ u režiji Branka Lazića, a sutra uveče su na programu filmovi „Krst od krvi“ režisera Sime Brdara i „Tanakini mostovi“ u režiji Snježana Lalovića.

Projekcije filmova održavaju se u Kulturnom centru Pale od 19.00 časova, a u okviru pratećeg programa festivala nastupaju niški muzičari Milica i Bojan, koji sviraju pop, rok i latino muziku.

(www.palelive.com / Srna / Foto: M.S.)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare