Počela svečana akademija

0

BANJALUKA – Svečana akademija povodom 30 godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske počela je Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Akademiji prisustvuju predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, predsjednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić, predsjednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodina Ištvan Pastor, ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov.

Skupu prisustvuju i srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, bivši predsjednici Narodne skupštine, NJegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jeferm, poslanici, zvanice iz političkog, javnog i društvenog života.

Narodna skupština formirana je na današnji dan 1991. godine kao Skupština srpskog naroda u BiH.

Skupština srpskog naroda u BiH proglašena je nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u tadašnjoj Skupštini SR BiH.

Od njenog proglašenja, administrativno sjedište Skupštine bilo je u Sarajevu, da bi nakon izbijanja ratnog sukoba bilo izmješteno na Pale, a od 1998. godine sjedište Narodne skupštine Republike Srpske premješteno je u Banjaluku, gdje se i danas nalazi.

Poslanici Narodne skupštine su 9. januara 1992. godine usvojili Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH i taj dan se u Republici Srpskoj obilježava kao Dan Republike.

Narodna skupština je 28. februara 1992. godine donijela Ustav, kao utemeljenje pravne moći, sigurnosti, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.

Po okončanju ratnih dejstava, a nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, Narodna skupština preuzima primarnu odgovornost sprovođenja normativne državne reizgradnje i obnove.

Narodna skupština Republike Srpske je zakonodavni organ u strukturi vlasti Republike. Obavljajući normativne, kontrolne, regulatorne i izborne funkcije iz svoje nadležnosti, centralna je institucija parlamentarnog uređenja Republike Srpske.

Prema savremenim parlamentarnim principima, sastav Skupštine čine 83 narodna poslanika, izabrana na neposrednim parlamentarnim izborima.

Prvi poslijeratni izbori održani su 1996. godine. Do tada su Skupštinu činili poslanici koji su bili izabrani na prvim višestranačkim izborima u BiH 1990. godine, kao poslanici tadašnje Skupštine BiH.

Do 2002. godine narodni poslanici birani su na mandat u trajanju od dvije godine, a od 2002. na četvorogodišnji mandat.

Narodna skupština do sada je imala devet saziva, a sadašnji 10. saziv konstituisan je nakon izbora održanih 7. oktobra 2018. godine.

Čubrilović: Parlament nastavlja pravni i politički kontitnuitet srpskog naroda

BANJALUKA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da ova institucija nastavlja pravni i politički kontitnuitet srpskog naroda u BiH.
„Srpski poslanici iz tadašnje Skupštine BiH u tim okolnostima su odlučili da formiraju Skupštinu srpskog naroda kako bi obezbijedili njegov opstanak“, rekao je Čubrilović.

On je dodao da je formiranje Skupštine srpskog naroda bio odgovor na politiku rukovodstva muslimana i Hrvata.

Čubrilović je naveo da u datim okolnostima nije bilo mogućnosti da bude odbranjeno pravo srpskog naroda u BiH kao i njegova konstitutivnost i ravnopravnost.

„Zato je formirana Skupština srpskog naroda kao legitimnog predstavnika i političke volje ovog naroda u BiH. To je presudan faktor u njegovom opstanku, odnosno fozočkoj egzistenciji na ovim prostorima“, rekao je Čubrilović u obraćanju na svečanoj akademiji povodom 30 godina postojanja i rada Narodne skupštine.

On je ocijenio da su poslanici prije 30 godine donosili istorijski važne odluke za srpski narod u BiH.

Čubrilović kaže da ključna uloga Narodne skupštine u razvoju i jačanju Republike Srpske.

„Vjerujem da ćemo jedinstvom poslanika rješavati postojeće probleme kako bi očuvali slobodu srpskog naroda i Republike Srpske. Moramo uz ovo njegovati kulturu sjećanja na one koji su učestvovali u formiranju Republike Srpske i dali živote za njenu odbranu“, istakao je predsjednik parlamenta.

On je čestitao 30 godina od formiranja Republike Srpske.

Razvoj Srpske od najvišeg prioriteta za Srbiju

BANJALUKA – Republika Srpska i njena najviša zakonodavna institucija su faktori koji se ne mogu zaobići, poručio je danas predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i istakao da je razvoj Srpske od najvišeg prioriteta za Srbiju.

„Sve što se tiče Republike Srpske biće odlučeno u Narodnoj skupštini. Ono što je predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom ne može biti promijenjeno“, poručio je dačić u obraćanju na svečanoj akademiji povodom 30 godina postojanja i rada Narodne skupštine.

On je istakao da su u formiranju Republike Srpske i njenih institucija utkane hiljade žrtava. „Zato se danas moramo sjetiti svih njih i ovo je veliki dan ne samo za Republiku Srpsku nego i za Srbiju“, dodao je Dačić.

Iako postoje pritisci, kako je naveo, za sve što se želi u BiH ne može biti bez pristanka Republike Srpske.

On je naveo da su razvoj i unapređenje Republike Srpske od najvišeg prioriteta za Srbiju.

„Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, naša Vlada i Skupština ne prave razliku između Beograda i Banjaluke, Niša i Trebinja, jer je naš cilj prosperitet srpskog naroda gdje god da živi“, istakao je Dačić.

On je ponovio da Srbija poštuje Dejtonski mirovni sporazum i teritorijalni integritet BiH u kome je Republika Srpska sastavni dio.

„Kao pojedinac mogu reći da nikada neću pristati na ukidanje Republike Srpske. Zagovornik sam mira i da svi problemi budu riješeni dogovorom. Nikakvog nasilja, nametanja rješenja ne smije biti samo je važno poštovati Dejtonski mirovni sporazum“, rekao je Dačić i čestitao 30. godišnjicu parlamenta Srpske.

Čestitku povodom 30 godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske uputio je i predsjednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodina Ištvan Pastor uz ocjenu da je ova institucija pokazala demokratski kapacitet.

„Jedno je sigurno, da matična država mora imati odgovornost prema dijaspori što Srbija sigurno pokazuje“, istakao je Pastor.

On je ocijenio da je saradnja parlamenata Srpske i Vojvodine odlična što će biti i nastavljeno.

Obraćanjem zvaničnika okončana je svečana akademija koja je održana u Banskom dvoru u Banjaluci.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare