Počela sanacija farme krava i jesenja priprema zemljišta za sjetvu

0

SOKOLAC – “Farma Romanija” na Sokocu počela je sanaciju objekata nekadašnje farme krava Podromanija, za koju će u prvoj fazi biti potrebno oko 400.000 KM.
Nikola Planinčić, direktor Poslovne jedinice “Farme Romanija” koja posluje u okviru banjalučke firme “TC zona”, rekao je Srni da su prve pripreme na oživljavanju ovog privrednog kompleksa počele prošle godine, a nedavno i prva faza rekonstrukcije koja podrazumijeva sanaciju štale i upravne zgrade, te nabavku muznih grla.

On je naveo da je ova firma dobila koncesiju od Republike Srpske na više od 450 hekatara zemljišta na Glasinačkom polju i pod zakup više od 150 hektara poljoprivrednog zemljišta od opštine Sokolac, koja im na sve načine pomaže u priprema za početak rada.

“U poslovnom krugu smo zatekli dvije štale planiranog kapaciteta po 240 muznih grla, telećak, veliki sjenik i upravnu zgradu koje treba upotpunosti sanirati”, rekao je Planinčić i dodao da je prije tridesetak dana počela rekonstrukcija ovih objekata.

On je istakao da je u toku sanacija upravne zgrade i da su za potrebe jesenjeg oranja nabavili traktor “kubota” u vrijednosti 150.000 KM.

“Tokom zime planiramo da obnovimo jednu štalu kapaciteta 240 muznih grla, kako bi na proljeće tu smjestili prvih 65 krava”, ističe direktor farme i dodao da je planirano da za pet-šest godina na farmi bude oko 600 muznih grla.

Planinčić navodi da u “Farmi Romanija” planiraju da se, osim proizvodnje mlijeka, bave i tovom junadi, te da će u tom slučaju biti potrebno više od trenutno raspoloživih 628 hekatara poljoprivrednog zemljišta.

“Za potpuno oživljavanje i stavljanje u funkciju postojećih objekata i raspoloživog zemljišta biće izdvojeno dva do tri miliona KM”, istakao je Planinčić i napomenuo da je prošle godine ova farma silažnim kukuruzom zasijala 150 hekatara i isto toliko djetelinsko-travnim smjesama i da je bio solidan prinos.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je Srni da je revitalizacija farme krava u Podromaniji još jedan u nizu uspješnih projekta u ovoj lokalnoj zajednici.

“`TC zona` je ozbiljan investitor koji će, zahvaljujući kreditnim sredstvima u obnavljanje ove farme uložiti oko milion KM i zaposliti 35 radnika, te da su već zaorali oko 500 hektara zemljišta za sjetvu, što je za svaku pohvalu”, naglasio je Bjelica i dodao da lokalna uprava u svakom trenutku spremna da pomogne, kao i do sada.

Farma trenutno zapošljava 10 radnika, a ukupno je planirano 35 za rad u dvije smjene, te angažovanje sezonskih radnika.

Objekte bivše farme krava u Podromaniji, kupila je banjalučka firma “TC zona” od opštine Sokolac na licitaciji u julu 2014. godine za više od 232.300 KM, a prošle godine krenulo se u revitalizaciju ovog privrednog kompleksa udaljenog od Sokoca pet kilometara.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments