Počela sa radom paljanska hidrometeorološka stanica

7

Na Palama je danas u dvorištu istoimene Osnovne škole počela sa radom hidrometeorološka stanica, čije će podatke građani ove lokalne zajednice moći da pogledaju na displeju na šetalištu ili putem interneta.

Direktor Osnovne škole „Pale“ Aleksandar Rajić zahvalio je donatorima, Srbima iz Čikaga, koji su Palama poklonili ovu stanicu, te dodao da će ona u narednim danima biti povezana i sa Republičkim hidrometeorloškim zavodom.

On je napomenuo da se na ovo čeka više od 30 godina, da Pale konačno imaju vlastitu meteorološku stanicu, vrlo modernu.

„Ona će koristiti svim stanovnicima, ali i učenicima naše škole, kao ogledna stanica za geografsku i meteorološku sekciju, gdje će učenici očitavati podatke i vršiti ručna mjerenja, kao i prognozirati, te na taj način postati mali meteorolozi. Stanica će poslužiti i studentima Filozofskog fakulteta, ali i djeci iz vrtića“, rekao je Rajić.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je opština obezbijedila tehnički dio, odnosno postavljanje stanice, te istakao da će podaci koje ona očita biti korisni i građanima Pala i paljanskim preduzećima.

„Dobijaćemo podatke koji su važni za Pale, ali i za turizam jer ova stanica može da pruža podatke i o vlažnosti vazduha, količini padavina, zagađenosti“, dodao je Jugović.

Puštanjem u rad ove hidrometeorološke stanice, Osnovna škola „Pale“ postala je jedina škola u Republici Srpskoj koja svojim učenicima pruža mogućnost praktične nastave u okviru geografske i meteorološke sekcije.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
7 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Da li je ovo moguće??? I mnogo manja mjesta imaju meteorološke stanice, a mi se hvalimo da smo nakon 30 godina ponivo dobili stanicu. Do rata su Pale imale stanicu koja je bila povezana sa tadašnjom republičkom bazom, te smo na televiziji mogli pratiti vremensku sliku, a danas lokalne vlasti, umjesto da se stide zbog svoje nesposobnosti, od toga prave spektakl!
O bože, ko nas „vodi“ dobro smo i dovde dogurali.

Prije rata Pale je bilo gradska opština Grada Sarajeva, četvrtog po veličini grada u bivšoj Jugoslaviji. Pale je tada bila ugledna, mondenska sredina, a ne kao sada, zavisna od tamo neke vlasti iz provincije kao što je Banjaluka, i njihovih polupismenih, krajiških krkana. Pale je uvijek bilo atraktivna sredina, prije svega zbog olimpijske Jahorine, i uvijek će to i biti. <3 Pale

Mondenska? Svasta. U Palama nije bilo 3 kafane ukupno…

2020. godina. Koliko kasnimo i koliko moramo raditi da nadoknadimo.

Нико није написао ко су донатори? Захвалите људима.

Da su donatori bitni, ne bi se opstinari slikuckali.

Bolje ikada nego nikada.Hvala nije opstinskoj vlasti jer se sjetila gle cuda pred izbore I ove stanice,a ljudi godinama pricaju da je to potrebni.
Ispada kao da vlast ima zaduzene ,,citace,,komentara gradjana pa ponekad pred izbore prenesu lokalnim seficima sta bi trebali uraditi da pridobiju glasove.Zaista oni misle da smo glupi.
Stanica je u redu ali vlast nije.