Počela Revija srpskog dokumentarnog filma

0

U Kulturnom centru Pale večeras je počela Revija srpskog filma tokom kojeg će u naredna tri dana biti prikazano 20 srpskih i jugoslovenskih dokumentarnih filmova.

Direktor Kinoteke Republike Srpske /RS/ Milovan Pandurević istakao je da će tokom revije, koja se organizuje osmi put, biti prikazani filmovi koji se svrstavaju u sam vrh srpske i jugoslovenske filmske dokumentaristike i koji su različiti po svojoj tematici, žanru i estetici.

Pandurević je naveo da su ispod ovih 20 fiilmova potpisani mnogi najpoznatiji srpski reditelji, kao što su Milenko Štrbac /“U srcu Kosmeta“/, Puriša Đorđević /“Devojka sa naslovne strane“/ i Aleksandar Aranđelović /“Na kavi u Maglaju“/.

On je naglasio da će biti prikazane i slike iz života preminule slikarke Milene Pavlović Barili u poetičnom dokumentarcu Ljubiše Jocića, te „Koraci baleta“ Nikole Rajića, kao i antologijsko djelo srpskog dokumentarnog filma „Let nad močvarom“ Aleksandra Saše Petrovića, te „Ždrijelo“ Živka Nikolića i mnogi drugi.

„Ovdje ćemo završiti istoriju srpskog dokumentarnog filma, jer ćemo u februaru raditi još jednu reviju“, rekao je Pandurević i naglasio da nijednu reviju ne bi mogli da urade da nije Jugoslovenske kinoteke, jer se u njenom depou nalaze svi ovi filmovi.

Pandurević je podsjetio da je do sada na revijama prikazano oko 160 dokumentarnih filmova srpske kinematografije.

Upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Saša Erdeljanović istakao je da će biti prikazani filmovi u rasponu od 1954. do 2000. godine i to sve klasici srpskog dokumentarnog filma, počevši od filma „U srcu Kosmeta“Milenka Štrpca iz 1954 do „Svetih ratnika“ Zdravka Velimirovića iz 2000. godine.

„Publika će moći da vidi presjek veoma bogatog srpskog stvaralaštva na dokumentarnom filmu i najznačajnija je raznolikost kako bi svako od gledalaca mogao da vidi ono što mu je zanimljivo“, rekao je Erdeljanović i dodao da su filmovi od političkih tema do djela o životu običnih ljudi, herojskih, arhivskih i sportskih filmova.

On je istakao da se Jugoslovenska kinoteka priprema za iduću godinu kada se obilježava 100 godina srpskog filma kada je snimljen prvi balkanski igrani film „Karađorđe“ i primrema se digitalna restauracija ovog filma.

Revija srpskog dokumentarnog filma, koja se završava 16. decembra, organizovana je u saradnji Kinoteke RS i Jugoslovenske kinoteke iz Beograda, a pokrovitelj je Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Sve projekcije biće održane u terminima 19.00 i 20.30 časova u Kulturnom centru na Palama, a ulaz je slobodan.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare