Počela rekonstrukcija zgrade suda vrijedna 300.000 evra

0
Počela rekonstrukcija zgrade suda vrijedna 300.000 evra

FOČA – Uvođenjem u posao izvođača radova, u Foči je danas počela rekonstrukcija zgrade Osnovnog suda vrijedna oko 300.000 evra.

Sredstva je obezbijedila Delegacija EU u BiH, a realizovaće se posredstvom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH koji je prethodno uradio projekat rekonstrukcije.

Radovi podrazumijevaju zamjenu krova, fasade, stolarije, kao i uređenje enterijera objekta izgrađenog 1909. godine u vrijeme Austrougarske vladavine koji je pod zaštitom države, tako da je rekonstrukcija ujedno i restauracija.

Predsjednik Osnovnog suda Foča Čedo Škipina rekao je da su se četiri godine obraćali na razne adrese i da će, zahvaljujući EU, ovoj oronuloj zgradi biti vraćena izvorna ljepota.

„Nadamo se da će zgrada bljesnuti i da će biti prava palata pravde. Prostor se ne povećava, zgrada se ne može mijenjati, ali ćemo dobiti optimalne uslove za rad“, naveo je Škipina.

Iz Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, koji je nadležan za konzervatorski nadzor prilikom izvođenja radova, napomenuli su da je najvažnije da bude sačuvan izvorni oblik objekta.

U Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH kažu da je ova rekonstrukcija dio šireg projekta za pomoć pravosuđu BiH i modernizaciji objekata pravosudnih institucija, koji se finansira iz fondova pretpistupne pomoći IPA 2015.

Izvođač radova je preduzeće „Građenje“ iz Istočnog Sarajeva, a rok je 12 mjeseci.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments