Počela raspodjela besplatnih vakcija

0

ISTOČNO SARAJEVO – Regionalni zavod za zaštitu zdravlja Istočno Sarajevo danas je počeo raspodjelu besplatnih vakcina protiv gripa domovima zdravlja sa ovog područja za određene kategorije stanovnika.

Direktor Zavoda Senka Dimitrijević rekla je Srni da je Dom zdravlja sa Pala već preuzeo besplatne vakcine, da će tokom dana to učiniti i Dom zdravlja Istočno Sarajevo, te da će isporuka vakcina u domove zdravlja na Sokocu i u Rogatici biti izvršena narednih dana.

Ona ističe da pravo na besplatne vakcine imaju pacijenti na hemodijalizi, dijabetičari zavisni od insulina, lica sa kardiohirurškim intervencijama, oboljeli od multipla skleroze i mišićne distrofije, HIV pozitivni i oboljeli od AIDS-a, te djeca oboljela od cistične fibroze, osobe u fazi remisije i lica sa posebnim potrebama.

Pravo na besplatnu vakcinaciju imaju i oboljeli od hroničnih bolesti srca, pluća, bubrega i metaboličkih oboljenja, dijabetičari koji nisu zavisni od insulina, djeca oboljela od hroničnih bolesti, kao i domovi za lica sa posebnim potrebama.

Dimitrijevićeva je naglasila da će domovi zdravlja obavijestiti građane kada će početi sa vakcinacijom.

Regionalni zavod je naručio i 50 komercijalnih vakcina koje će pacijenti plaćati 20 KM.

„Naručili smo male količine jer zainteresovanost za komercijalne vakcine nije velika. Uglavnom ih primaju lica koja se kod nas svake godine vakcinišu, tako da ih mi za njih rezervišemo“, kazala je Dimitrijevićeva.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske ove godine obezbijedio je 12.000 doza besplatnih vakcina za prioritetne bolesnike i 1.500 doza komercijalnih vakcina.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare