Počela međunarodna ljetna škola

0

Na Pravnom fakultetu na Palama danas je počela Četvrta međunarodna ljetna škola „Preispitivanje kulture tolerancije“, na kojoj učestvuje 29 studenata i 10 eminentnih predavača iz BiH, Italije, NJemačke, Austrije, Srbije, Rumunije, Bugarske i Makedonije.

„Evropa, granice i migracije“ tema je ovogodišnje ljetne škole, koju organizuju univerziteti u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, te Univerzitet „Milano Bikoka“ iz Italije.

Profesor na Univerzitetu Bikoka u Milanu Tatjana Sekulić rekla je da je tema kulture tolerancije izuzetno kompleksan i ambivalentan pojam, te naglasila da se ne smiju tolerisati razni vidovi nacionalizma, naročito etničkog kakav je bio na području bivše Jugoslavije, i nova fašizacija društva.

Ona je istakla da je Univerzitet „Milano Bikoka“, koji će iduće godine obilježiti 20 godina postojanja, od početka inicijator ovog projekta zajedno sa univerzitetima u Istočnom Sarajevu i Sarajevu.

Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić rekao je novinarima da je škola postala tradicionalna, te da je svaki od ova tri univerziteta bio njen domaćin.

„Kada smo prije četiri godine počeli sa ovom školom bio je to kao neki pionirski revolucionarni korak da su dva univerziteta odlučila da naprave školu u kojoj će pričati o bolnim stvarima iz prošlosti regiona, BiH, koja se odnose na rat, raseljavanje, migracije i slično“, naveo je Bokonjić i dodao da su se u cijelu priču o osnivanju uključili eminentni predavači sa oba Univerziteta, kao i strani predavači iz cijele Evrope i svijeta.

On je istakao da će se nova edicija ljetne škole baviti pitanjima prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, te migracijama širom Evrope nakon ratova koje su promijenile geopolitičku kartu Evrope.

„Bavićemo se i pitanjima stvaranja nekih novih granica i rasta nacionalizma i populizma u cijeloj Evropi“, naglasio je Bokonjić.

On je dodao da je zahvaljujući ljetnoj školi uspostavljena još jača saradnja sa Univerzitetom u Sarajevu.

Student iz NJemačke Kristijan Grabe rekao je da mu je ovo treći put da učestvuje u ljetnoj školi, te naveo da su teme akademske prirode, a pitanja savremenog društva.

LJetna škola „Preispitivanje kulture tolerancije“, čiji je ovogodišnji domaćin Univerzitet u Istočnom Sarajevu, trajaće do subote, 23. septembra.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare