Почела манифестација „Дани руског филма за д‌јецу“

0

На Палама је данас, пројекцијом играног филма „Грозни тата“ у режији Јурија Коробјеникова и Карен Оганесјан, почела манифестација „Дани руског филма за д‌јецу“ намијењена основцима и малишанима из вртића са подручја општине.

Директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић рекао је новинарима да су „Дани руског филма за д‌јецу“ резултат договора са руским колегама из Москве и Београда, да се направи једна манифестација која би била намијењана основцима и д‌јеци из вртића.

„Ријеч је о бајкама за д‌јецу, па ћемо у наредна два дана приказивати два играна филма и неколико блокова анимираних филмова“, истакао је Лаловић.

Он је нагласио да је Фонд насљеђа руског зарубежја обезбиједио за д‌јецу око 150 књига руских писаца које су намијењене Матичној библиотеци у Источном Сарајеву и Центру за изучавање руског језика на Филозофском факултету на Палама.

Директор компаније „Вифсаида“ /Вифсаида/ Филип Курдијашов рекао је да манифестација „Дани руског филма за д‌јецу“ пуни 10 година постојања, те изразио наду да ће толико радити и у Републици Српској.

„Желимо да вашу д‌јецу у Српској упознајемо са руским д‌јечијим филмовима, са умјетношћу“, рекао је Курдијашов, који је и иницијатор ове манифестације.

У оквиру манифестације „Дани руског филма за д‌јецу“ промовисане су и књиге за д‌јецу руских писаца.

Координатор Центра за изучавање руског језика на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Оксана Пичугина рекла је да су представили књиге које припадају словенској традицији д‌јечије књижевности, а које обухватају и савремене писце.

Она је навела да ће књиге бити поклоњене Д‌јечијем од‌јељењу Матичне библиотеке у Источном Сарајеву и Центру за изучавање руског језика на Палама.

„То ће бити поклон за д‌јецу која ће учити руски језик у школама и другим од‌јељењима нашег центра у Републици Српској“, изјавила је Пичугина.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је ова манифестација доказ сарадње Амбасаде Руске Федерације у БиХ и Републике Српске, Филозофског факултета Пале, катедри за руски и српски језик, као и између Кинотека.

„Ово је једна шира сарадња која ће бити настављена дужи низ година“, истакао је Југовић.

„Дани руског филма за д‌јецу“ организује Кинотека Републике Српске у сарадњи са Фондом насљеђа руског зарубежја, Амбасадом Руске Федерације у БиХ, Телевизијом „Заједно РФ“ и компанијом „Вифсаида“ /Вифсаида/.

Пројекције, које ће трајати до сриједе, 27. септембра, одржавају се у Културном центру.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare