Počela konferencija o vodovodnim i kanalizacionim sistemima

0

Na Jahorini je danas otvorena trodnevna Međunarodna konferencija o vodama koja je ove godine okupila više od 100 učesnika.
Konferencija „Vodovodni i kanalizacioni sistemi“ ove godine je posvećena kvalitetu vode za piće, investicionim projektima u oblasti odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Miroslav Bojić rekao je da resorno ministarstvo maksimalno podržava ovakve skupove, da bi se razmjenom iskustava sa kolegama iz regiona otklonile određene poteškoće u praksi.

Zoran Popović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja „Vodovodi Republike Srpske“, koje je organizator ovog skupa, rekao je da ove godine žele da doprinesu razvoju da bi konferencija uspjela i bila prepoznatljiva u regionu.

„Imamo goste iz okruženja, sa područja bivše Jugoslavije, a očekujemo sve naše prijatelje koji se bave ovom tematikom iz inostranstva. Konferenciju prate institucije Vlade Srbije i Republike Srpske, BiH i Crne Gore. Ove godine imamo podršku u organizaciji resornog ministarstva i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović kojima zahvaljujem“, istakao je Popović, koji je i direktor banjalučkog „Vodovoda“.

On je dodao da Banjaluka ima kvalitetnu i pitku vodu, navodeći da Gradska uprava realizuje brojne projekte, među kojima je i odvođenja otpadnih voda.

Izvršni direktor tehničkog sektora „Vodovoda i kanalizacija“ iz Bijeljine Ivana Stanišić rekla je da je ova konferencija, na kojoj učestvuju stručnjaci iz Srbije, Crne Gore, BiH, predstavlja priliku za ramjenu iskustava i dobrih praksi, te utvrđivanje pravaca budućeg djelovanja.

„Mi ćemo voditi jedan panel o kapitalnim infrastrukturnim projektima, u kojima je Bijeljina u proteklom periodu jedan od lidera“, navela je Stanišićeva.

Predsjednik Udruženja za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo iz Beograda Predrag Bogdanović rekao je da će na skupu biti govora o nedostatku kadra, što je, kako je naveo, osnovni problem u ovoj djelatnosti.

U okviru konferencije otvorena je i izložba „Savremena tehnologija, oprema i postrojenja za vodovod i kanalizaciju“, na kojoj su domaći i strani proizvođači predstavili tehnologiju i opremu, pribor i materijal iz ove oblasti.

Organizator 19. Međunarodne konferencije „Vodovodi i kanalizacioni sistemi“ je Udruženje „Vodovodi Republike Srpske“ u saradnji sa Udruženjem za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo iz Srbije.

Konferencija se održava u hotelu „Termag“ na Jahorini od danas od petka, 31. maja, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i predsjednika Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare