Počela izgradnja spomenika stradalim Srbima trebevićkog kraja

0

U porti crkve Svetog Ilije na Lukama na Trebeviću danas je započeta izgradnja spomenika stradalim Srbima trebevićkog kraja, žrtvama ustaškog terora i pripadnicima Jugoslovenske kraljevske vojske u periodu 1941-1945. godina, kao i poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić rekao je Srni da je izgradnja ovog spomenika jedan od projekata kojim se njeguje kultura smjećanja u Istočnom Sarajevu.

Ćosić je istakao da je izgradnju spomenika, čija će gradnja koštati oko 60.000 KM, blagoslovio NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

On je naglasio da će grad Istočno Sarajevo, u saradnji sa načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo Jovanom Katićem i načelnikom opštine Pale Boškom Jugovićem, u periodu od mjesec dana izgraditi spomenik i time upotpuniti portu prelijepe crkve brvnare na Lukama.

„Ovim ćemo vratiti samo dio duga stradalim Srbima trebevićkog kraja koji su dali svoje živote, stradavši za svoju vjeru, narod i slobodu življenja na našim prostorima“, istakao je Ćosić.

On je naglasio da će buduće spomen-obilježje simbolizovati zaštitu pravoslavne vjere i žrtvu naroda Trebevića.

Ćosić je dodao da je centralna figura sačinjena od dvoglavog orla zaštitnika, koji svojim krilima štiti bijeli krst.

On je naglasio da će se na postamentu naći imena stradalih civila ustaškog terora na području Trebevića, kao i spisak pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini na čelu sa komandantom Stjepanom Lučićem i spisak pripadnika Vojske Republike Srpske trebevićkog kraja u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Ćosić je dodao da je unutar hrama predviđena ploča sa imenima zaslužnih za izgradnju i obnovu hrama.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare