Počela izgradnja dva objekta sa 64 stana za izbjeglice i raseljene

0
Počela izgradnja dva objekta sa 64 stana za izbjeglice i raseljene

SOKOLAC – Na Sokocu je danas počela izgradnja prvog od dva planirana objekta za smještaj izbjeglih i raseljenih lica sa ukupno 64 stana, vrijednosti više od 3.000.000 KM, koji će biti završeni za 500 dana, rekao je novinarima načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Bjelica je izrazio zadovoljstvo zbog početka gradnje, čime je, kako je naglasio, zaokružen veliki posao koji je trajao pet godina – od pripreme dokumentacije, svih vidova saglasnosti, obezbjeđenja i pripreme lokacije na kojoj se nalaze potrebni priključci za infrastrukturu.

On je naglasio da je riječ o velikom projektu „CEB dva“, koji podrazumijeva rješavanje pitanja smještaja za 64 porodice iz kategorije izbjeglog i raseljenog stanovništva.

Riječ je o porodicama smještenim u dva alternartivna centra na Sokocu kroz koje je od 1996. godine do danas prošlo više od 10.000 lica.

„Projekat se finansira kreditnim sredstvima Razvojne banke Savjeta Evrope. Pokrenulo ga je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a u svemu je ključno Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske i opština Sokolac“, naveo je Bjelica.

Izvođač radova je firma „Jokić“ iz Zvornika, a nadzorni organ je Republička direkcija za obnovu i izgradnju.

Opština Sokolac je, prema riječima Bjelice, izdvojila 400.000 do 500.000 KM za obezbjeđenje projektne dokumentacije, reviziju projekta, istraživanje zemljišta, te obezbjeđenje infrastrukture.

„Vrijednost projekta sa svim radovima je veća od 3.000.000 KM, od čega je najveći dio, 2.500.000 KM, obezbijeđen po projektu `CEB dva`. Izgradnjom ova dva objekta riješićemo u potpunosti pitanje alternativnog smještaja“, naglasio je Bjelica.

Bjelica je zahvalio Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica Srpske, Fondu za povratak BiH i svojim saradnicima u lokalnoj upravi bez čije kooperativnosti i ažurnog rada, kako je rekao, ne bi ni počela realizaicje ovog važnosg projekta.

Početku radova na objektima na Sokocu prisustvovali su i predstavnici Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Srpske Nebojša Čevriz i Slavko Mijanović.

Projektom „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja – CEB dva“, koji se sprovodi u 45 gradova i opština u BiH, planirano je zatvaranje 121 kolektivnog centra.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare