Počela gradnja spomen hrama u Jošanici

0

FOČA – U Gornjoj Jošanici kod Foče počela je izgradnja spomen crkve posvećene žrtvama zločina koji se dogodio na Nikoljdan 1992. godine, kada je na kućnom pragu ubijeno 56 mještana, te svim stradalim ovog kraja u ratu od 1992. do 1995. godine.

Spomen crkva svetih Ćirila i Metodija gradi se na inicijativu mještana i Organizacije porodica poginulih boraca i civila, a uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve, u neposrednoj blizini spomenika u selu Hodžići.

Zemljište za crkvu ustupila je porodica Višnjić, koja je najviše stradala u stravičnom nikoljdanskom pokolju. Planirano je da se osvećenje temelja obavi 24. maja, na dan svetih Ćirila i Metodija.

„Odlučili smo da napravimo malu spomen crkvu uz spomenik, gdje ćemo svake godine doći da se pomolimo i da pomenemo poginule, da ih ne zaboravimo“, rekao je predsjednik Odbora za izgradnju spomen crkve Slavko Đorđević.

Predsjednik opštinske Organizacije porodica poginulih boraca i civila Milan Nikolić nada se da će građani dobrovoljnim prilozima pomoći gradnju crkve.

„Svaka pomoć je dobrodošla, bilo da je riječ o građevinskom materijalu, novcu ili dobrovoljnom radu. Za prikupljanje sredstava otvorena su dva računa, za uplate iz zemlje i inostranstva“, rekao je Nikolić.

Uplate se mogu vršiti na žiro račun u Novoj banci 5558000020566722 za uplate iz Republike Srpske i 5550000020567219 za uplate iz inostranstva.

Na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine, u osvit zore, muslimanska vojska iz Goražda zapalila je gotovo sva sela Gornje Jošanice i masakrirala 56 mještana, većinom civila, žena i staraca.

Svirepo je ubijeno i troje djece – brat i sestra Dražen i Dragana Višnjić i dvogodišnja Danka Tanović.

I pored brojnih svjedočenja preživjelih, 23 godine nakon zločina još se čeka na podizanje optužnica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare