Počela da radi škola speleologije za učenike petog razreda

0

Speleološko-ekološkog društva /SED/ „Orlovača“ sa Pala pokrenulo je školu speleologije za učenike petog razreda sa područja grada Istočno Sarajeva.
Predsjednik Društva Mladen Samardžić rekao je Srni da je škola besplatna i da će tu djeca i omladina imati priliku da se upoznaju sa speleološkom opremom, orijentacijom u prostoru i pravilima ponašanja u prirodi.

„Cilj nam je da svima ponudimo mogućnost da se oprobaju u avanturama speleološkog penjanja kao i da se edukuju o značaju prirode i životne sredine. Prvi kroz školu speleologije za vikend su prošli učenici osnovne škole u Mokrom“, istakao je Samardžić i dodao da je škola besplatna zahvaljujući gradonačelniku Istočnog Sarajeva LJubiši Ćosiću.

On je naglasio da će Društvo kontaktirati direktore škola sa područja grada i dogovoriti pokazne vježbe, upoznavanje tehnika speleologije i orijentaciju u prirodi kroz prezentacije, a djeca koja se pokažu sposobna krenuće i u istraživanje pećina sa kolegama speleolozima, te upotrijebiti sve ono što su naučili u toku škole.

Samardžić kaže da bi škola trebalo da traje dva mjeseca. Ukoliko dođe do zastoja u radu zbog epidemioloških mjera, dodao je da će biti nastavljena po završetku pandemije.

„Sva djeca koja budu željela da nastave sa obukom za školu speleologije moći će da se prijave i postanu članovi Speleološko-ekološkog društva, odnosno sekcija u školama, koje ćemo dogovoriti sa nastavnicima geografije kako bi svi nastavili rad na istraživanju i zaštiti prirode“, napomenuo je Samardžić.

Samardžić je naveo da vrijednost nabavljene opreme iznosi 5.000 KM i da sadrži pojaseve, užadi, penjalice, krolove, karabinere i sve ostalo neophodno za penjanje, te da se ovim stekla mogućnost nastavka speleoloških istraživanja, otkrivanja speleoloških objekata značajnih i za opštinu Pale i za grad Istočno Sarajevo.

„Ovo je bitan projekat za socijalizaciju djece, da upoznaju jedni druge kako bi sutra svoja znanja mogli da prenesu i na ostale kolege, učenike koji nisu iz nekog razloga uspjeli da pohađaju školu speleologije“, rekao je Samardžić.

Pored besplatne škole speleologije, Samardžić je rekao da imaju veliki broj zainteresovanih roditelja, čak i iz FBiH za ovu školu, tako da će praviti još jednu školu kako bi svi koji žele da se priključe imali tu mogućnost.

U Speleološko-ekološkom društvu „Orlovača“ smatraju da mogu očekivati visoku održivost ovog projekta u budućnosti, na osnovu dosadašnjih iskustava u vezi sa obilaskom pećina i veliku zainteresovanost i pozitivne utiske, naročito djece i mladih.

Više informacija u vezi sa prijavama za školu speleologije može se dobiti na kontakt broj: 065/314 -431 ili putem mejla:sedorlovaca@gmail.com.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare