Почасни конзулат од великог значаја за грађане

5

Начелник Пала Бошко Југовић рекао је данас да ће Почасни конзулат Србије на Палама бити од великог значаја за становнике ове општине, али и грађане Републике Српске, те да ће омогућити оснаживање односа Српске и Србије.

Југовић је захвалио предсједницима Србије и Републике Српске Александру Вучићу и Милораду Додику, те министру спољних послова Србије Ивици Дачићу и другима били у овом пројекту.

„Овим сте показали да уважавате Пале, Источно Сарајево и Сарајевско-романијску регију. Зато имам потребу да вам пренесем љубав свих становника Пала, пријестонице Републике Српске, према матици Србији и одлуци коју сте донијели“, рекао је Југовић на свечаности поводом отварања Почасног конзулата.

Југовић је честитао Дејану Љевнаићу на именовању за почасног конзула Србије на Палама, додајући да је заслужио ову функцију и тиме што је од Олимпијског центра „Јахорина“ створио респектабилно свјетско скијалиште.

Он је навео да ће општина Пале подржати конзуларно представништво.

Почасни конзул Бјелорусије у БиХ Недељко Елек рекао је да је велика част и обавеза бити почасни конзул, а још веће задовољство то што је Конзулат отворен на Палама, пријестоници Републике Српске, гд‌је је створена Република и све њене институције.

Он је подсјетио да је 1996. године на полагању камена темељца за најзначајније институције Републике Српске и Српског Сарајева говорио потпредсједник владе СР Југославије Никола Шаиновић.

„Сјећамо се да је тадашње руковоство Србије, на челу са Слободаном Милошевићем, поставило темеље овог града, али и Републике Српске. Ми у Српској треба то да памтимо и увијек будемо захвални на свему што је тадашња, али и садашња Србија урадила за нас преко Дрине“, поручио је Елек.

Он је најавио да ће поднијети иницијативу да једна улица на Палама понесе име бившег предсједника Србије Слободана Милошевића.

„Морамо чувати своје предсједнике како садашње тако и бивше. Колико год имали различите идеолошке погледе, улога предсједника Милошевића у стварању Републике Српске је огромна. Хвала још једном што Срби данас имају двије државе Србију и Српску“, рекао је Елек, који је и директор предузећа „Сарајево-гас“.

На Палама је данас отворен Почасни конзулат Србије, што је треће конзуларно од‌јељење у Републици Српској.

Конзулат су свечано отворили министар спољних послова Србије Ивица Дачић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и почасни конзул Србије на Палама Дејан Љевнаић.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
5 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ja tebi Serdare ti meni Vojvodo.
ja lajk ti šer…i obratno

Nadam se da neće zaživjeti ideja da Milošević dobije ulicu u Palama.

U kojoj je zgradi smjesten konzulat?

Tamo gdje je trebala Centralna banka da bude smještena, iza Majnex/Nešković pumpe. Zna li neko da li će se tu moći predati za državljanstvo i ostalo? Ili je to samo proforme otvoreno

trebalo bi da ima istu svrhu sto se tice dokumenata kao i ambasada