Poboljšanje međureligijskih odnosa vjernika i građana

0
Poboljšanje međureligijskih odnosa vjernika i građana

ROGATICA – Član Komisije za vjerska pitanja opštine Rogatica Tomislav Batinić izjavio je da je Rogatica bezbjedna opština kada je riječ o političkoj, ekonomskoj, pravnoj i religijskoj sigurnosti.

U Rogatici je danas održan sastanak Odbora za međureligijsku saradnju iz Goražda, koji je nadležan i za ovu opštinu, na kome je razgovarano o tome šta vjerske zajednice mogu zajednički da učine na lokalnom nivou s ciljem poboljšanja međusobnih odnosa vjernika i građana.

Batinić je rekao da u Rogatici nema većih probleme i da sa sastanka treba poslati poruku da se korektno i pošteno radi na suživotu i komšijskim odnosima.

“Imamo mi emocije, ali njih treba ostaviti u istoriju, neka pišu istoričari, a mi da radimo na razvoju dobrih komšijskih odnosa”, istakao je Batinić.

Stručni savjetnik u Međureligijskom vijeću BiH Igor Kožemjakin rekao je Srni prije sastanka da je ovo kurtoazna posjeta Odbora za međureligijsku saradnju, koji obuhvata i opštine Novo Goražde u Republici Srpskoj i grad Goražde u Federaciji BiH.

On je naglasio da se u Međureligijskom vijeću potencira da su svi vjernici sa svojim identitetom sto odsto prihvaćeni i da ne odbace nijedan dio svog identiteta.

“Pokušavamo da povežemo ljude različitih crkava i vjerskih zajednica na osnovu zajedničkih vrijednosti koje dijelimo”, dodao je Kožemjakin, podsjećajući da Međureligijsko vijeće BiH ima 15 odbora za međureligijsku saradnju od Bihaća, Banjaluke, Doboja, Zenice, Tuzle i drugih.

Pravoslavni sveštenik Predrag Masal rekao je da je ovo prilika da se sveštenici i imami u Rogatici okupe i razgovaraju o međuljudskim i međureligijskim odnosima na području ove opštine.

Glavni imam Medžlisa islamske vjerske zajednice u Rogatici Amer Kozlić rekao je da je cilj ovog neformalnog sastanka da se potvrde dobri međureligijski odnosi na području opštine Rogatica.

On je naveo da postoji namjera da se pokušaju dogovoriti konkretni projekti koji bi bili realizovani u budućnosti kako bi dobri odnosi bili potvrđeni i još više bili unaprijeđeni.

Sastanak je organizovala Misija OEBS-a u BiH, u saradnji sa Međureligijskim vijećem u BiH i Odborom za međureligijsku saradnju Goražde.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments