Pobjednik Tim „Plavi horizonti“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Tim „Plavi horizonti“ pobjednik je 10. jubilarnog takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju /TNTI/ Republike Srpske za 2016. godinu sa inovacijom – uređaj za stavljanje kapi u oči iz oblasti biotehnologije.
Drugo mjesto osvojio je tim „Sklopi tojs“ sa edukativnom i ekološki prihvatljivom igračkom, dok je treći tim „Stak teh“.

Finalno takmičenje u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevu organizvalo je Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

U izboru je učestvovao šestočlani stručni žiri u kojem su bili ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

U stručnom žiriju večerašnjeg takmičenja bio je i jedan od najuspješnijih inovatora na ovim prostorima – Zvjezdan Višt, koji je osvojio svjetske meridijane sa svojim proizvodom – vakum presom.

Ministar Komić je rekao da se ove godine prijavilo 45 timova koje je ocjenjivao stručni žiri, a da je 17 ocijenjeno da mogu ići dalje.

„U proteklih 10 godina imali smo 200 timova i dodijeljeno je 70 nagrada. Smatram da je takmičenje dalo izuzetan podsticaj za inovativnost i inovatorstvo što je izuzetno važno za svako društvo i zajednicu, posebno poslovnu s obzirom na to da inovatorstvo direktno utiče na konkuretnost“, istakao je Komić.

Kao dodatnu motivaciju za takmičare, Komić je naveo novčane nagrade u ukupnom iznosu od 35.000 KM, od čega će prvoplasirani dobiti 10.000 KM.

Stručni žiri je na polufinalnom takmičenju ocijenio da u večerašnjem finalu učestvuje šest timova.

U finalu je, osim pobjedničkog tima, iz oblasti biotehnologije učestvovao tim „Matičnjak“ sa trajno prenosivim postoljem za košnicu koji onemogućava ulaz miševa i mrava, „Elektro tim“ sa digitalnim reklamnim displejom i „Stak teh“ sa sistemom za inteligento upravljanje uličnom rasvjetom iz oblasti informaciono komunikacione tehnologije.

Tim „Sklopi tojs“ predstavio se ekološki prihvatljivom igračkom „Lejsbord“ iz oblasti dizajna dok se iz oblasti mašinstva predstavio tim „Unistos“ sa horizontalnom hidrauličnom presom.

Komić je istakao da su sve prijavljene inovacije respektabilne i predstavljaju dokaz o snažnom inovativnom potencijalu koji treba komercijalizovati.

On je zahvalio i Ministarstvu prosvjete nauke i tehnološkog razvoja Srbije koje je suorganizator takmičenja, organizacionom timu, Privrednoj komori u svima koji su učestvovali i pomogli da takmičenje bude organizovano.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić izjavio je da Deseto jubilarno takmičenje pokazuje da u oblasti inovacija postoji veliki potencijal, te je uvjeren da će predstavljene inovacije sigurno naći primjenu u privredi.

Vođa tima „Stak teh“ sa Pala Nenad Furtula nada se da bi sistem za upravljanje javnom rasvjetom mogao naći primjenu u lokalnim zajednicama s obzirom na to da se njegovim korištenjem može ostvartiti ušteda kako električne energije tako i u održavanju rasvjete.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare