Pobjednici folklorni ansambli iz Grčke i Rumunije

0
Pobjednici folklorni ansambli iz Grčke i Rumunije

MILIĆI – Proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada u Milićima je sinoć završen 4. festival folklora i narodnog stvaralaštva pravoslavnih zemalja, koji je održan u okviru „LJetnjeg festivala kulture i sporta Milići 2018“.

Na ovogodišnjem Festivalu učestvovalo je 13 kulturno-umjetničkih društava iz Rusije, Grčke, Makedonije, Rumunije, Bugarske, Srbije i Republike Srpske, od kojih je 11 nastupilo u takmičarskom, a ansambli iz Rusije i sa Kosova i Metohije u revijalnom dijelu.

Odlukom žirija pobjednici ovogodišnjeg takmičenja su Folklorna grupa „Epirus“ iz Soluna i Folklorna asocijacija „Valea Prahovei“ iz Bukurešta, koji su podijelili prvo mjesto, te osvojili novčanu nagradu od po 3.000 evra.

Sa po 2.000 evra novčano su nagrađeni Folklorni ansambl „Vila“ iz Novog Sada, Plesni sastav „Hemus“ iz bugarskog grada Vraca, KUD „Sevojno-Valjaonica bakra i alumijuma“ iz Užica i AKUD „Mirče Acev“ iz Skoplja, koji su podijelili drugo mjesto.

Treće mjesto i novčanu naradu od po 1.500 evra osvojila su tri ansambla KUD „Romanijska luča“ iz Sokoca, KUD „Stanko Paunović-NIS-Rafinerija nafte“ iz Pančeva i KUD „Boksit“ iz Milića.

Žiri publike odlučio je da sa po 1.000 evra nagradi KUD „Kolovit“ iz Gradiške i KUD „Slavija“ iz Istočnog Sarajeva za očuvanje igračkog nasljeđa Republike Srpske.

U revijalnom dijelu programa nastupili su Kozački ansambl pjesama i igara „Slobodna stepa“ iz Stavropolja i Ansambl narodnih igara i pjesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Gračanice, koji su za svoje umijeće od organizatora nagrađeni sa po 8.000, odnosno 4.000 evra.

Generalni pokrovitelj i organizator manifestacije, Kompanija „Boksit“ iz Milića za ovogodišnji festival obezbijedila je nagradni fond od 33.000 evra.

Predsjednik Kompanije „Boksit“ Rajko Dukić rekao je novinarima da je ove godine na Festivalu bilo oko 450 učesnika.

„Ovo nije samo festival radi festivala da bi okupili veliki broj učesnika iz raznih zemalja, već je ovo izrazito kvalitena manifestacija. Na kraju, svi su pobjednici i niko odavde neće otići bez zaslužene nagrade“, rekao je Dukić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare