Plate ostaju na istom nivou, regres u 12 rata

0

FOČA – U okviru javne rasprave o nacrtu opštinskog budžeta za iduću godinu, Sindikat opštinske uprave i izvršna vlast u Foči saglasili su se da cijena rada zaposlenih u opštini i opštinskim ustanovama i dalje ostaje 10 KM umanjena, odnosno na nivou od 110 KM.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za finansije Mirjana Davidović kaže da je dogovoreno da regres za 2014. i za 2015. godinu budu isplaćivani u 12 mjesečnih rata.

„Regres će biti isplaćivan iz dva dijela, jedna dvanaestina iz 2014. i jedna dvanaestina iz 2015. godine, što smo dokumentovali sporazumom“, rekla je Davidovićeva.

Predsjednik Sindikata opštinske uprave Milija Radović kaže da sporazum o isplati plata i regresa predstavlja kompromisno rješenje, kojim su djelimično zadovoljni i radnici i izvršna vlast.

„Zajedno smo tražili rješenje i našli smo kompromis, tako da cijena ostaje 110 KM, a ne 120 KM kako je to pojedinačnim kolektivnim ugovorom propisano. Uz topli obrok, mjesečno će se isplaćivati zaostali i redovni regres“, potvrdio je Radović, napomenuvši da ovaj sporazum važi samo za 2015. godinu.

On je podsjetio da se cijena rada za obračun plata zaposlenih u opštini i opštinskim ustanovama, propisana pojedinačnim kolektivnim ugovorom iz decembra 2007. godine, poštivala samo 2008, a da je od 2009. godine umanjena za 10 KM.

Od 2009. do 2012. godine, pojasnio je Radović, isplaćivana je polovina regresa, a ove godine radnicima je u 12 mjesečnih rata isplaćen puni regres za 2013. godinu, koji na godišnjem nivou iznosi tri najniže plate u Republici Srpskoj.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare