Planirano 79 000 metara kubnih drvnih sortimenata

0

S ciljem prevazilaženja nagomilanih finansijskih problema Šumsko gazdinstvo “Jahorina“ – Pale planira da u ovoj godini ostvari proizvodnju od 79 000 metara kubnih šumskih drvnih sortimenata sa boljom strukturom od one iz 2011. godine, rekao je Srni Srđan Ljuboje, vršilac dužnosti direktora ovog gazdinstva. Ostvarivanjem planirane proizvodnje, većim prihodom i većim uštedama na troškovima proizvodnje biće ostvareni bolji finansijski rezultati, tako da se u ovoj godini očekuje poslovanje sa dobiti.

Prema njegovim riječima, uprava preduzeća je početkom decembra prošle godine imenovala komisiju sastavljenu od stručnih ljudi iz direkcije preduzeća, čiji je zadatak izrada Programa proizvodno-finansijske konsolidacije ovog šumskog gazdinstva u kome će biti ugrađeni i detaljno obrađeni svi planovi za ovu godinu.

Objašnjavajući razloge loših poslovnih rezultata Šumskog gazdinstva “Jahorina“, Ljuboje je rekao da su to veći troškovi proizvodnje od planiranih, veće plate od realno zarađenih, prezaduženost gazdinstva, odnosno akutna nelikvidnost, kao i manji prihodi od planiranih po osnovu neizvršenja plana proizvodnje.

“Šumsko gazdinstvo “Jahorina“ u prošloj godini ostvarilo je proizvodnju šumskih drvnih sortimenata sa svega 71 odsto u odnosu na godišnji plan, odnosno od planiranih 72 hiljade kubnih metara neto sječive drvne mase posječena je 51 hiljada metara kubnih sa lošijom sortimentnom strukturom od planirane – što znači sa većim učešćem manje vrijednih šumskih drvnih sortimenata ogreva i celuloze u odnosu na planiranu proizvodnju.

Ljuboje je podsjetio na probleme u vezi sa poslovanjem Šumskog gazdinstva “Jahorina“ – iskazani gubitak za prvo polugodište 2011. godine, velike šumske štete u gazdinstvu po osnovu bespravnih sječa i krađu šumskih drvnih sortimenata , te na hapšenja nekih odgovornih radnika Šumskog gazdinstva , zbog čega je izvršena smjena uprave i nekih rukovodećih radnika u radnim jedninicama ovog gazdinstva.

Prema izvještaju “Šuma Republike Srpske“ za prvo polugodište 2011. godine, štete od krađe šuma u Šumskom gazdinstvu “Jahorina“ su 331.982 KM, što predstavlja trećinu ukupne ukradene vrijednosti u “Šumama Srpske“ .

U toku prvih pola godine poslovanja ovo gazdinstvo je izubilo 1.132.540 KM.

Vlada Srpske nedavno je na tematskoj sjednici razmotrila stanje u oblasti šumarstva i određene mjere gazdinstvima koja su ostvarila polugodišnji finansijski manjak, te im je dat rok od šest, a najduže 12 mjeseci, da poprave poslovanje.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare