Planiran upis 664 srednjoškolca

6
Srednjoškolski centar Pale

Na području grada Istočno Sarajevo u prvi razred u školskoj 2021/2022. godini u četiri srednje škole planiran je upis 664 učenika.

Samostalni stručni saradnik za odnose sa javnošću u Gradskoj upravi Aleksandra Berjan izjavila je Srni da bi u Srednjoškolskom centru “Vasilije Ostroški” na Sokocu trebalo da bude primljeno 120 učenika.

“U sokolačkoj Gimnaziji – opšti smjer, planiran je prijem 24 učenika u centralnoj školi na Sokocu, kao i 24 učenika u područnoj školi na Han Pijesku”, istakla je Berjanova.

Ona je napomenula da je na smjerovima šumarski tehničar i ekonomski tehničar, za koje je prethodnih godina vladalo veliko interesovanje, planiran upis po 24 učenika, koliko i na računarsko-informatičkom smjeru.

U Srednjoškolskom centru “Pale” planiran je, kao i prethodnih godina, upis 192 učenika.

“U paljanskoj Gimnaziji, na opštem smjeru, planirano je formiranje jednog odjeljenja prvog razreda, odnosno, upis 24 učenika, a isto toliko učenika /po 24/ trebalo bi da bude upisano i na društveno-jezičkom i računarsko-informatičkom smjeru”, navela je Berjanova.

Prema njenim riječima, na smjeru tehničar ce-en-ce tehnologije trebalo bi da bude primljeno 24 učenika, a po jedno odjeljenje planirano je i na smjerovima turističkog, kulinarskog i građevinskog tehničara. Kad je riječ o trogodišnjim zanimanjima, na smjerovima konobar i kuvar planiran je upis po 12 učenika.

Berjanova je dodala da je u Srednjoškolskom centru “Istočna Ilidža” predviđen upis 184 učenika prvog razreda.

“Na opštem, računarsko-informatičkom i društveno-jezičkom smjeru planiran je upis po 24 učenika, dakle, po jedno odjeljenje prvog razreda. Smjer ekonomski tehničar ove godine trebalo bi da upišu 24 učenika, a planirano je i jedno odjeljenje na novom smjeru u ovoj školi – carinski tehničar”, rekla je Berjanova.

Kada je riječ o zdravstvenim zanimanjima, za koja je prethodnih godina vladalo veliko interesovanje, Berjanova navodi da je planiran upis 24 učenika na smjeru farmaceutski tehničar, te po 12 učenika na smjerovima medicinski tehničar i zubno-stomatološki tehničar.

U Muzičkoj školi planiran je upis 10 učenika na smjeru muzički saradnik-teoretičar i šest učenika na smjeru muzički izvođač.

“U Srednjoj školi `28. juni` u Istočnom Novom Sarajevu, prema planu, trebalo bi da bude upisano 168 učenika i to za smjer turistički tehničar 24 učenika, kulinarski tehničar 12, te ugostiteljski tehničar 12 učenika”, istakla je Berjanova.

Na smjeru tehničar informacionih tehnologija trebalo bi da budu primljens 24 učenika, koliko i na smjeru tehničar računarstva i programiranja, dok je za trogodišnje zanimanje auto-električara planiran prijem 12 učenika.

Prema riječima Berjanove, na smjeru tehničar drumskog saobraćaja planirano je jedno odjeljenje učenika prvog razreda, kao i za smjer mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, dok je na trogodišnjem smjeru auto-mehaničar u ovoj školskoj godini planiran upis 12 učenika.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske objavilo je konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola Srpske u školskoj 2021/2022. godini, kojim je planiran upis 10.953 učenika raspoređenih u 466 odjeljenja.

Javnim konkursom određena su dva upisna roka, i to: junski rok – od 14. do 25. juna i julski rok – od 5. do 16. jula 2021. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Napokon da se u Palama otvore smjerovi u Gimnaziji. Drustveno jezicki smjer je jedan od osnovnih smjerova u gimnazijama a nikada ga nije bilo u Gimnaziji na Palama.

Заиста је било крајње вријеме да се уведу смјерови у Гимназију.
Похвала за овакав потез.

Ljudi moji, hoće li se ikad uvesti smjerovi raznih zanata. Zanatlije će se u buduće suvim zlatom plaćati, a skoro pa je već tako. Moleri, vodoinstalateri, keramičari, električari i razni drugi majstori, čim vam pozvone na vrata pripremite 50KM.
Zašto u školama nema ovakvih usmjerenja, nikako mi nije jasno

hocemo svi da budemo fakutetlije mescini

To ste u pravu. Nadam se da SCP prati trziste, vidim u Lukavici upisuju automehanicare i autoelektricare.
Mozda bi trebalo razmisliti da se jedne godine umjesto konobara i kuvara upisuju buduci vodoinst. i elektricari.

Zar nemaju, neki dan je bio tekst da su polagali maturu vodoinstalateri. Bila i slika.