Planiran upis 1.693 brucoša

0

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić izjavio je da je u akademskoj 2022/23. godini planiran upis 1.693 studenta na prvi ciklus studija na 49 studijskih programa.

Navodeći da se Univerzitet u Istočnom Sarajevu zadržao na kvotama od prošle godine, Kulić je rekao da će se od planiranog broja upisanih studenata njih 1.231 finansirati iz budžeta Republike Srpske, 224 samofinansirajuća, 141 student strani državljanin, te 97 vanrednih.

Prema njegovim riječima, novina je da je u ovoj akademskoj godini raspisan konkurs za prijem prve generacije studenata na studijski program agromediteranska proizvodnja, koji je licenciran 2013. godine, ali do sada nije bio dovoljan broj zainteresovani kandidata, tako da nije bila upisana nijedna generacija.

„Moram da izrazim zadovoljstvo i zahvalnost Trebinju i njegovom gradonačelniku na nesebičnoj pomoći i podršci u opremanju prostorija za ovaj novi studjski program“, rekao je Kulić novinarima u Istočnom Sarajevu.

Kada je riječ o drugom ciklusu studija, Kulić je naveo da je Unierzitet planirao upis 889 studenata – 433 čije će se školovanje finansirati iz budžeta Republike Srpske, 239 studenata koji će sami finansirati svoje školovanje, 76 stranih državljana i 141 vanredni student.

On je rekao da u drugom ciklusu studija nema novih studijskih programa, te istakao da se svake godine vrši modernizacija studijskih programa – procedura koja je definisana zakonom, a vrši se promjena nastavnih planova, prije svega programa, odnosno njihovo prilagođavanje potrebama tržišta rada, savremenim studijskim programima u Evropi i svijetu.

Govoreći o trećem ciklusu studija u akademskoj 2022/23. godini, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu je rekao da je konkurs raspisan za 11 studijskih programa, koji su bili i prethodnih godina.

Prema njegovim riječima, na ovaj ciklus je planiran upis 91 studenta.

„Kada je riječ o ovom ciklusu studija, u resornom ministarstvu je u proceduri šest novih studijskih programa i to na Bogoslovskom fakultetu u Foči, na Muzičkoj akademiji vokalno-instrumentalni studijski program, te na Ekonomskom fakultetu Pale, Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini i dva studijska programa na Fakultetu za proizvodnju i menadžment“, rekao je Kulić, te dodao da se očekuje da ovo bude realizovano u akademskoj 2023/24. godini.

On je podsjetio da je konkurs za upis studenata na Univerzitet u Istočnom Sarajevu za akademsku 2022/23. godinu raspisan 8. juna, te da već od 20. juna očekuju prjavljivanje kandidata, budućih studenata na pojedine studijske programe.

„Prijava kandidata je od 20. do 24. juna za prvi ciklus studija, prijemni ispit će biti održan 27. i 28. juna, uglavnom na svim fakultetima, osim Medicinskog, te Muzičke i Likovne akademije, gdje će se prijemni ispiti održati u dva dana, dok će 29. juna biti objavljeni rezultati prvog upisnog roka, a onda počinje upis studenata od 4. jula“, rekao je Kulić.

Prijem dokumenata na drugi, ali i treći ciklus studija, prema njegovim riječima, počinje od 20. juna do 21. oktobra, a 23. oktobra je prijemni ispit, nakon čega slijedi upis primljenih kandidata.

On je istakao da očekuje veći upis studenata na Medicinskom fakultetu, na stomatologiji za strane studente na engleskom jeziku, ali i na Elektrotehničkom fakultetu, Mašinskom, te Likovnoj akademiji u Trebinju, ali i na drugim fakultetima, koji su imali pripremnu nastavu za upis studenata.

Kulić je izrazio zadovoljstvo kampanjom upisa koju su fakulteti odradili za akademsku 2022-2023. godinu, te dodao da postoji i zebnja i strepnja, imajući u vidu činjenicu demografskih prilika u kojima se nalazi ovaj univerzitet, ali i cijeli prostor.

On je podsjetio i na migraciju studenata, posebno iz Hercegovine prema univerzitetima u okruženju, te pozvao svršene srednjoškolce da upišu ovaj univerzitet, jer se na njemu radi izuzetno kvalitetno.

„Na vidimo nijedan razlog da idu na neki univerzitet u okruženju, kad ovdje mogu dobiti adekvatno, kvalitetno obrazovanje, a pažnju, poštovanje i posvećenost sigurno neće dobiti ni na jednom univerzitetu u regiji“, poručio je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare