Planinari, vatrogasci, šumari i turisti na zajedničkom zadatku

0

ZVORNIK – Planinarsko-ekološko udruženje /PEU/ „Korak“ potpisalo je danas Sporazume o saradnji sa zvorničkom Turističkom organizacijom /TO/, Šumskom upravom Zvornik i Službom profesionalne vatrogasne jedinice Zvornik.

Sporazume su potpisali predsjednik PEU „Korak“ Željko Vidaković, direktor TO Slavica Andrić, upravnik Šumske uprave Slaviša Šikuljak i šef Službe profesionalne vatrogasne jedinice Slaviša Milić.

Andrićeva je istakla da je potpisivanje Sporazuma sa „Korakom“ značajno za turizam na području grada, najavivši da će jedan od prvih projekata, koji će zajedno realizovati, biti markacija i uređenje planinarske staze na planini Grkinji koja ća biti uvrštena u turističku ponudu grada.

„Sljedeći zajednički korak biće uređenje škole u Liješnju koja već nekoliko godina ne služi toj namjeni jer nema đaka, a koja bi služila za prihvat turista i planinara i vjerovatno će Turistička organizacija biti nosilac tog projekta u saradnji sa Gradskom upravom Zvornik“, rekla je Andrićeva.

Zamjenik šefa Službe profesionalne vatrogasne jedinice Zvornik Saša Ilić saopštio je da je Sporazumom precizirano da vatrogasci obezbijede opremu i dio ljudstva, dok će članovi „Koraka“ sprovesti aktivnosti na čišćenju protivpožarnih puteva u šumskim kompleksima, kao i obilježavanju vodozahvata u šumama koji vatrogasci koriste za gašenje u slučaju požara.

Upravnik Šumske uprave Slaviša Šikuljak ocijenio je da je potpisivanje Sporazuma lijep događaj na obostrano zadovoljstvo, naročito na današnji dan kada se obilježava Svjetski dan šuma.

„Počinje sezona pošumljavanja i već smo pripremili određene projekte, a članovi ‘Koraka’ izrazili su želju da sa nama učestvuju u tim aktivnosti“, rekao je on i dodao da je ovo jedna od prvih organizacija koja se prijavila u Šumsko gazdinstvo da podrži pripremljene projekte.

Šikuljak je istakao da, u okiru Sporazuma, Šumsko gazdinstvo obezbjeđuje sadnice i uređuje teren, dok će planinari vršiti pošumljavanje zajedno sa radnicima gazdinstva.

„Prvo ćemo pošumiti jedan hektar na lokalitetu Kamenica kod Zvornika, za šta smo pripremili 2.500 sadnica hrasta“, rekao je Šikuljak.

Vidaković je izrazio zadovoljstvo što je dosadašnja saradnja krunisana potpisivanjem sporazuma i najavio u narednom periodu puno zajedničkih projekata.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare