Planinari „Treskavice“ na krovu Balkana

0

TRNOVO – Članovi Planinarskog sportskog društva „Treskavica“ iz Trnova osvojili su najviše vrhove Balkana – Musalu /2.925 metara/ i Vihren /2.914 metara/ u Bugarskoj.

Predsjednik „Treskavice“ LJubiša Golijanin rekao je Srni da je ekspedicija trajala četiri dana i da je učestvovalo ukupno sedam članova društva.

„Na Musalu i Vihren penjali smo se prošlog vikenda i imali smo idealne vremenske uslove za ovo doba godine, sunčano i blago vrijeme“, naveo je Golijanin.

Prema njegovim riječima, dio uspona na Musalu savladava se žičarom, ali je poslije uslijedilo penjanje i spuštanje po zahtjevnom terenu prekrivenom snijegom i ledom u ukupnoj dužini od oko 15 kilometara.

„Na Musalu se popelo šest članova `Treskavice`, dok smo se na Vihren popeli Mladen Golijanin i ja“, rekao je Golijanin, navodeći da je za osvajanje Vihrena i spuštanje bio potreban cijeli dan uz savladanih oko 28 kilometara.

On je napomenuo da je Vihren najviši vrh bugarske planine Pirin, a poslije Musale i grčkog Olimpa, treći po visini vrh Balkana.

Putovanje u Bugarsku, koje je pomogla opština Trnovo, članovi „Treskavice“ iskoristili su, prema riječima Golijanina, da posjete Sofiju, Rilski manastir, te ski-centre Borovec i Bansko.

Golijanin je naveo da je za ovu godinu planirana još jedna međunarodna aktivnost, a to je tradicionalno penjanje na Durmitor, dok se ostatak planova odnosi na planine u BiH.

Prema njegovim riječima, Planinarsko sportsko društvo „Treskavica“ broji 110 članova, a na istoimenoj planini su planinarski dom i četiri bungalova, ukupnog kapaciteta 30 ležajeva, kojim gazduje.

„Ove godine planirano je da gradimo feratu na Treskavici, a za ovaj projekat od međunarodnih organizacija obezbijedili smo 120.000 KM“, precizirao je Golijanin.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare