Planinari se spremaju za pohod na Pirin i Olimp

0

FOČA – Planinarsko društvo „Zelengora“ iz Foče organizovaće od 16. do 23. septembra međunarodnu planinarsku akciju u okviru koje su planirana dva uspona – na Pirin u Bugarskoj i Olimp u Grčkoj.
Planinari će iz Foče za Bansko, koje je udaljeno oko 160 kilometara od Sofije, krenuti u petak, 16. septembra, a dan kasnije planirano je osvajanje Vihrena, najvišeg vrha planine Pirin i trećeg vrha na Balkanu, koji se uzdiže na 2.914 metara iznad mora.

Nakon Pirina, učesnici akcije putuju za Grčku, a dvodnevni uspon na Mitikas /2.918 metara nadmorske visine/ na planini Olimp, najviši vrh Grčke i drugi na Balkanu, biće izveden u utorak i srijedu, 20. i 21. septembra.

Predsjednik PD „Zelengora“ Karlo Šimović kaže da je ovo druga međunarodna akcija fočanskih planinara u ovoj godini, kojom će kompletirati uspone na tri najviša vrha na Balkanu.

„Ako sve bude teklo prema planu, u ovoj godini uspjećemo da osvojimo tri najviša vrha na Balkanu, jer smo se već u aprilu popeli na najviši vrh Balkana – Musalu na planini Rili“, rekao je Šimović.

On navodi da su za planinu Pirin, koju ranije nisu posjećivali, prikupili dosta informacija, dok Olimp dobro poznaju.

„Prvog dana uspona na Olimp, pješači se oko tri sata do planinarskog doma na 2.100 metara, gdje ćemo prenoćiti, a sutradan rano ujutro je završni uspon, tako da nas očekuje neopisivo lijep prizor izlaska Sunca iznad Egejskog mora“, kaže Šimović.

On je dodao da je u okviru akcije predviđen obilazak manastira Meteora, grčkih gradova Larise i Soluna, te makedonske prestonice Skoplja.

Prijave za akciju primaju se do 9. septembra, a do sada je prijavljeno 15 učesnika iz Foče, Istočnog Sarajeva i kantona Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare