Planinari brinu o zaštiti životne sredine

0

SOKOLAC – Edukator iz oblasti životne sredine Gorana Cvijetić održala je predavanje članovima Planinarskog društva /PD/ „Glasinac“ na Sokocu o mjerama na sprečavanju ugrožavanja životne sredine, s ciljem očuvanja biološke ravnoteže.
Predavanje o zaštiti životne sredine je dio projekta „Povratak prirodi – visovima Romanije“, koje sokolačko Planinarsko društvo u nekoliko faza realizuje već šest mjeseci.

Cvijetićeva, koja je i aktivan planinar, rekla je Srni da je mlađim članovima ovog društva na jučerašnjem predavanju približila osnovne pojmove iz ekologije i naglasila da je jedan od najvećih problema sa kojima se suočava današnje globalno društvo briga za životnu sredinu.
Ona je naglasila da i planinari nizom svojih aktivnosti doprinose zaštiti životne sredine i očuvanju planete Zemlje.

„LJudska nebriga i nemarnost je dovela u pitanje opstanak planete. Priroda nas upozorava svaki dan! Planeta Zemlja je naš dom, a mi o svom domu ne vodimo računa“, istakla je Cvijetićeva.
Sve klimatske promjene koje se dešavaju u novije vrijeme, kao i većina prirodnih nepogoda, kako je rekla, rezultat su čovjekovog negativnog uticaja na prirodno okruženje.

Cvijetićeva je poručila mladima da treba da slijede pozitivne primjere organizovanja masovnih akcija pošumljavanja ili čišćenje grada, kao društveno korisne aktivnosti, kojima se štiti priroda, mlađi naraštaji, čovjek i njegov dom, te sama planeta Zemlja.

Edukator iz oblasti planinarske orijentacije Željko Delić, član PD „Glasinac“, je održao teorijski i praktični dio predavanja o orijentaciji u prirodnom ambijentu, korištenju topografske karte i kompasa, te upoznao mlade članove sa propozicijama takmičnje iz planinarske orijentacije.

Prema njegovim riječima, cilj ovog vida edukacije je promocija planinarstva, razvijanje interesovanja kod mladih za boravak u prirodi, za zaštitu životne sredine i unapređenje života u ruralnoj sredini.

On je rekao da je praktični dio nastave primijenjen kroz posjetu selu Ozerkovići i Manastiru Svete Trojice, gdje su mladi u prirodnom okruženju primijenili ono što su čuli tokom edukacije.

Projekat pod nazivom „Povratak prirodi – visovima Romanije“ implementira se u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu, finansira ga EU, a sprovodi UNDP.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare