Pjesnički susreti na Romaniji u znaku Vidovdana

0
Pjesnički susreti na Romaniji u znaku Vidovdana

SOKOLAC – Željko Grujić sa Pala, dobitnik „Vidovdanske povelje“ za zbirku pjesama „Stid i mjesečina“, izjavio je da nagrada za njega ima posebno značenje i predstavlja veliku čast, ali i obavezu.

On je istakao da je zahvalan svima koji misle da je baš on zaslužio ovu „Vidovdansku povelju“.

„Iako sam do sada mnogo puta nagrađivan, ova nagrada je za mene posebna zato što je to `Vidovdanska povelja`, jer njeno ime sadrži sve ono što omeđuje naš karakter i naše biće, ono što mu daje entitetsku punoću, bez čega bi bili kao narod i pojedinci `šuplji ljudi`, zapali u raz istorije“, rekao je Grujić večeras novinarima na Sokocu.

Grujić je istakao da je ovakva nagrada istovremeno i obaveza da se piše u onom matičnom toku srpske poezije, koji je krenuo sa srpskom srednjovjekovnom poezijom koja je bila čisto duhovnog karaktera, a poslije narodna poezija, epska, lirska, narodne umotvorine, potom NJegoševa i Branka Radičevića.

Prema njegovom mišljenju, i svi moderni pjesnici svoju poeziju temeljili su na narodnim umotvorinama, zagonetkama, pitalicama.

„Ako se ispod svega toga zagrebe, uvijek će se naći ono što su Srbi prije toga mislili, a to je prebogata baština i zašto da bi mi sada tražili nešto drugo. I to je neki dio našeg kosovskog i na kraju krajeva Svetosavskog zavještanja“, istakao je ovogodišnji laureat 26. „Vidovdanskih pjesničkih susreta na Romaniji“ održanih na Sokocu.

Književnik i publicista Željko Grujić povukao se iz novinarstva i potom šest godina živio u rodnom selu Kostreši, opština Pale.

Na nagovor prijatelja i roditelja, kaže Grujić, 2004. godine se vratio na Pale, gdje radi i danas u Narodnoj biblioteci, u kojoj je pokrenuo Zavičajno odjeljenje, izrazivši zadovoljstvo što ovo odjeljenje sada ima 1.800 monografskih publikacija uz mnogo druge zavijačne građe, što je svrstava u jednu od najboljih u Srpskoj.

Vodovdansku povelju Grujiću je uručio zamjenik gradnačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić, koji je otvorio 26. „Vidovdanske pjesničke susrete“ u Parohijskom domu Crkve Romanijska Lazarica na Sokocu.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Sokolac Jadranka Janković rekla je novinarima da je i današnja pjesnička tradicionalna manifestacija na Sokocu počela pjesničkim pomenom na Vojničkom spomen-groblju „Mali Zejtinlik“, gdje su svoje stihoe govorili učenici sokolačkog Srednjošolskog centra „Sveti Vasilije Ostorški“ i pjesnici lokalnog Književnog kluba „Romanija“.

Na centralnoj svečanosti „Vidovdanskih pjesničkih susreta“ nakon dodjele povelje ovogodišnjem dobitniku pjesniku i publicisti Željku Grujiću sa Pala, svoje stihove su, osim njega, govorili pjesnici Zoran Kostić, dobitnik Vidovdanske povelje 2005, i Boro Kapetanović, dobitnik ove nagrade 2013. godine iz Banjaluke, Gordana Đilas iz Novog Sada i Mirko Vuković iz Čelinca.

„Ove godine imamo manji broj pjesnika koji su čitali svoje stihove i prosto smo željeli da ustupimo više vremena njima i da kvalitet njihove poezije dođe do izrađaja za okupljenju publiku“, rekla je Jankovićeva.

Ona je dodala da su i ovi pjesnički susreti na Sokocu protekli noseći sobom pečat praznika koji danas obilježava srpski narod od Kosova do Romanije, ali je sve to bilo protkano i ljubavlju prema zavičaju i ljubavlju uopšte koja je u osnovi svakog odnosa među svim ljudima.

Organizator 26. „Vidovdanskih pjesničkih susreta na Romaniji“ je SPKD „Prosvjeta“ Sokolac, uz podršku opštine, grada Istočno Sarajevo i crkvene opštine Sokolac.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare