Petronić: Knjiga „O ljubavi ni riječi“ šalje poruke pune elana i poleta

0

ISTOČNO SARAJEVO – Književnica iz Istočnog Sarajeva Marijana Petronić rekla je da naziv njene nove knjige poezije za odrasle „O ljubavi ni riječi“ ne bi trebalo da zavara čitaoce, jer govori o različitim vrstama ljubavi i šalje pozitivne poruke.

Petronićeva je ispričala Srni da su joj pjesme pune elana, poleta, nekih sintagmi koje su neuobičajne, te ocijenila da u svakoj od pjesama ima ponešto što će zablistati u očima svakog čitaoca budući da ne voli da piše poeziju koja je depresivna.

Ona je istakla da je ovo njena prva knjiga poezije namijenjena odraslima, da je nedavno izašla iz štampe, te da je veoma zadovoljna kako je tehnički urađena zahvaljujući Zoranu Taniću, dok je ilustraciju uradio profesor Stojan Šljuka.

Petronićeva je navela da je proces nastajanja knjige trajao oko dvije godine, te najavila da će prvo biti promovisana u matičnoj luci.

Knjiga će za sada biti dostupna u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo, koja je i izdavač.

U osvrtu na djelo „O ljubavi ni riječi“ Milanko Borovčanin Romsok napisao je „nježna, pa i ranjiva pjesnička duša, svaki stih ove knjige natopila je tananom lirom. Pored osjećanja iz najtananijih valera duše posvećenih voljenom čovjeku, koji je nekad java, a nekad san, plod pjesnikinjine mašte, želje i žudnje, Marijana svoja osjećanja i dušu nesebično poklanja i kolegama iz književnog svijeta poput Vladimira Nastića, Dare Sekulić, Radoslava Samardžije, Đure Svrdlina, Duška Trifunovića…“.

Petronićeva je napomenula da je posljednju knjigu objavila 2017. godine, ali da je u proteklim godinama objavila više stručnih radova iz bibliotekarstva.

„U planu je objavljivanje i zbirke poezije za djecu pod nazivom `Fora i metafore` koja je već dobila dobre kritike, recenziju profesora Saše Kneževića. Očekujem da bi se i ta knjiga mogla naći u štampi ove godine“, dodala je Petronićeva.

Petronićeva je podsjetila da je prošle godine učestvovala na naučnom skupu u Trebinju, a očekuje da radovi budu objavljeni u Zborniku Društva bibliotekara Republike Srpske.

NJen rad se odnosi na „Zbirku gotice“ koju baštini Matična biblioteka, a koju su dobili od Jevrejske opštine Sarajevo. Riječ je o 200 naslova, čiji je vlasnik bila preminula profesorica sa Prirodno matematičkog fakuleta u Sarajevu Tatjana Mihać.

Petronićeva kaže da je trenutno u prilici da ispunjava sve svoje želje i da proživi „neodsanjano djetinjstvo“, ali i da život to na neki način kanališe.

Petronićev je rođena 16. aprila 1965. godine u Trebinju. Završila je studije Svjetske književnosti i bibliotekarstva na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i diplomirala 1991. godine na temi „Motiv svjetlosti u Danteovoj Božanstvenoj komediji“.

Objavila je nekoliko knjiga i veći broj stručnih radova iz bibliotekarstva, a poeziju je objavljivala u časopisima i zbornicima. Dobitnik je nagrade za najbolju prvu neobjavljenu zbirku poezije na tradicionalnoj manifestaciji „Slovo Gorčina“ u Srpcu 1990. godine.

Poezija Petronićeve je uvrštena u svjetsku Antologiju „Arapske noći“, svjetske pjesme u ediciji „Put svile“, književnost Kairo 2022. godine /Arabian nights, world poems u ediciji Silk road literature Kairo/.

Završila je i Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta i diplomirala na temi „Sportska sablja“ 2020. godine na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Petronićeva se više od 10 godina bavi mačevanjem, a već sedam godina uspješno vodi Mačevalački klub „Romanija“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare