Pet i po decenija igara i pjesama KUD-a Mladost

0

Paljansko Kulturno-umjetničko društvo „Mladost“ na veličanstven način, sa dva koncerta minulog vikenda, obilježilo vrijedan jubilej, 55 godina postojanja i rada.

Sala ovdašnje javne ustanove za kulturu, kao i uvijek bila je pretijesna da primi sve one koji žele uživo da vide i čuju stare i nove generacije folklornog ansmbla „Mladost“. Umjetnički rukovodilac u društvu Mladen Krsman kaže za „Glas Srpske“ da su prijatno iznenađeni interesovanjem za nastupe, iako su i ranije znali da su svojevrsno mezimče ovdašnjih ljubitelja narodne igre i pjesme, te da im neće manjkati publike i aplauza.

– Planirali smo jedan godišnji koncert, ali ogromno interesovanje i činjenica da su karte za nastup naprosto „planule“ i rasprodate za par časova, pred nas su stavili obavezu da na pravi način odgovorimo željama sugrađana. Odlučili smo se da publici podarimo dva nastupa u dva dana i nismo pogriješili, naprotiv – zadovoljan je Krsman.

Čak štaviše, nastavlja, „interesovanje je opet bilo jače od kapaciteta sale“, zbog čega je u holu Kulturnog centra Pale postavljen i video-bim, kako bi oni koji nisu uspjeli obezbijediti mjesto u sali mogli bar na ekranu da pratite dešavanja na bini.

– Nastupilo je više od 200 izvođača, članova folklornog ansambla, orkestra i izvornih pjevačkih grupa, koji su izveli bogat repertoar igara i pjesama iz BiH i Srbije. Sudeći po reakcijama, publika je zaista uživala u nastupima, a mi smo više nego ponosni činjenicom da nas je u svom gradu, u dva dana vidjelo blizu hiljadu ljudi – kaže Krsman, ocjenjujući da su time postavljeni i novi standardi u organizaciji ovakvih manifestacija.

Svojevrsna privlačnost paljanskih folkloraša i publike u ovdašnju javnost je iznova vratila priču i o potrebi izgradnje adekvatne sportske dvorane, uz obrazloženje da su nastupi KUD „Mladost“ jasno potvrdili da je Palama neophodan veći prostor za organizaciju koncerata i sličnih manifestacija.

Ugled

KUD „Mladost“ je družina koja je odavno stekla ugled, ne samo u Republici Srpskoj, BiH i Srbiji, već i u mnogim evropskim zemljama, u kojima je brojna srpska zajednica.

Da je tako, potvrđuje i podatak da su Paljani dva puta učestvovali u organizaciji Evropske smotre srpskog folklora, a to je rijetka čast.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare