Perišić: Uskoro traženje nestalih lica georadarom i geosondom

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjedavajući Kolegijuma Instituta za nestala lica BiH Nikola Perišić izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će se proces traženja nestalih lica srpske nacionalnosti, prije svega Sarajevsko-romanijske regije, u narednom periodu poboljšati inovativnim metodama.

Perišić je istakao da će za desetak dana biti primijenjene savremene tehničke metode, prije svega georadar, a u drugoj fazi geosonda, kako bi na osnovu uznemiravanja i sastava tla, te na osnovu koštanih elemenata, proces traženja nestalih podigli na viši nivo.

Nakon sastanka sa članovima Predsjedništva gradske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo, Perišić je naveo da u Republici Srpskoj ima oko 800 posmrtnih ostataka gdje su izolovani DNK profili, odnosno koštani uzorci, koji nemaju podudaranja sa biološkim uzorcima krvi koje su dale porodice.

„Postoji velika mogućnost da je u pitanju pogrešna identifikacija, jer su dvije trećine identifikovane klasičnom metodom, a samo jedna trećina DNK metodom“, rekao je novinarima Perišić.

Perišić je potvrdio da je proces traženja preostalih 7.500 nestalih na nivou BiH, odnosno 1.200 lica srpske nacionalnosti, u proteklih godinu i po dana usporen epidemijom kovida 19.

„Ostali su najteži slučajevi i tu nema nikakve dileme. Počinioci ratnih zločina dobro su se potrudili da ti tragovi nikada ne budu nađeni. Sada imamo situaciju da su Kanton i grad Sarajevo izmijenili kompletnu konfiguraciju. Tamo gdje pretpostavljamo da se nalaze posmrtni ostaci tu se grad urbano promijenio, što nam stvara velike probleme“, naglasio je Perišić.

Bez obzira na to, Perišić je rekao da Tužilaštvo BiH ne može zanemariti tu činjenicu i da će morati izdati tužilačke naredbe po pitanju traženja, prije svega, sarajevskih Srba.

Zamjenik gradske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo Goran Timotija istakao je da je na današnjem sastanku donesen niz zaključaka i odluka koje će se u narednom periodu sprovoditi sa Institutom za nestala lica BiH i ICMP-om.

„Organizovaćemo zajednički sastanak sa Međunarodnim Crvenim krstom u BiH na kojem ćemo tražiti pomoć u tehničkoj osposobljenosti i poboljšanju procesa traženja nestalih. Iniciraćemo i sastanak sa ombudsmenom za ljudska prava u vezi sa poboljšanjem procesa traženja nestalih lica i, što je možda još važnije, poboljšanjem procesuiranja ratnih zločina nad Srbima Sarajevsko-romanijske regije“, izjavio je Timotija.

On je ukazao na činjenicu da još niko nije osuđen za zločine nad Srbima na ovom području, navodeći kao primjer zločine u Trnovu i ubistvo vojnika JNA u Velikom parku u Sarajevu.

Timotija je dodao da slijedi nastavak prikupljanja operativnih podataka, referentnih uzoraka porodica nestalih kojih nema u bazama ICMP-a i Instituta za nestala lica, organizovanje niza sastanaka sa porodicama nestalih, te da će tražiti svaku odgovornost u vezi sa procesom traženja nestalih Srba.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare