Performans – „Promjenimo navike, sačuvajmo prirodu“

0

Mladi ekolozi, učenici Osnovne škole „Pale“ sutra će povodom 5. juna – Svjetskog dana zaštite životne sredine na šetalištu „Promenada“ na Palama izvesti ekološki performans pod motom „Promijenimo navike sačuvajmo prirodu“.

Predsjednik Planinarsko-ekološkog društva „Romanija“ Pale Radoje Vojvodić rekao je Srni da će sutra, mladi ekolozi simbolično pet do dvanaest mladi izvesti ekološki perfomans, a u programu će učestvovati i mališani obdaništa „Bubamara“ i djeca sa posebnim potrebama Udruženja „Sunce“.

„Na ovaj način želimo da uključimo i predškolsku djecu, jer je ekologiju potrebno izučavati još u obdaništu s obzirom da se od stečenih loših navika teže odvići, nego što se dobre mogu naučiti“, naglasio je Vojvodić.

On je najavio da će program biti veoma interesantan, a na kraju će biti pušten i veliki balon koji ide u čisto nebo sa porukama da se čuva priroda i njene ljepote.

„Prije 150 godina je polupismeni poglavica napisao pismo američkom predsjedniku u kojem kaže da mi planetu Zemlju nismo naslijedili od predaka već posudili od potomaka“, naglasio je on i dodao da je zadnji trenutak da se shvati da je naša planeta ugrožena i da su sve ove vremenske promjene i nepogode opomena da sa planetom ne smijemo igrati.

Vojvodić je pozvao djecu, omladinu i sve stanovnike Pala da sutra dođu na „Promenadu“ i na taj način pomognu da se promijene navike, jer je to, kako je naglasio, jedini način da planeta bude spašena. „Misli globalno, a radi lokalno“, poručio je Vojvodić.

Prema njegovim riječima, ova manifestacija će biti održana pod pokroviteljstvom opštine Pale i Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo.

Mladi ekolog učenik OŠ „Pale“ Nikola Pandurević istakao je da učestvuje u svim aktivnostima kako bi škola i Pale bili ljepši i zdraviji. On je nagalasio da su učenici proveli akciju čišćenja i uređenja školskog dvorišta, a u nedjelju 6. juna uključiće se u akciju čišćenja Pala.

Prema njegovim riječima, mladi ekolozi su uradili „ekološke patrole“ i slikali lijepo uređena mjesta i divlje deponije gdje neodgovorni građani bacaju smeće. Slike će sutra biti prikazane na izložbi na promenadi.

Učenica osmog razreda Jelena Vojnović sutra će plesom i pjesmom koja govori o prirodi poručiti svojim sugrađanima da je potrebno učiniti sve da se sačuva planeta dok još ima vremena.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare