Perendija: Održati nivo dostignutih boračkih prava

0

VIŠEGRAD – Boračka organizacija Republike Srpske nastojaće da i u ovoj godini ekonomske krize održi nivo dostignutih prava boračke populacije i da u saradnji sa republičkim organima te prinadležnosti poboljša, rekao je danas predsjednik Predsjedništva ove organizacije Dražen Perendija.

Perendija je na obilježavanju Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i Prvog srpskog ustanka rekao da se ova svečanost u Dobrunu kod Višegrada obilježava na skromniji način nego ranije.

„Kao što je to kroz istoriju bila odlika srpskog vojnika i 209. godinu od podizanja Prvog srpskog ustanka i 20 godina od stvaranja Boračke organizacije Srpske praznujemo na još skromniji način nego ranije, svjesni da posljedice krize moramo svi da podnesemo zajedničkim snagama“, rekao je Perendija.

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković podsjetio je da je Dobrun mjesto gdje je Karađorđe 1805. godine prenoćio sa ustanicima.

„Na mjestu gdje je kročila njegova noga podignut je spomenik kao svetionik današnjim i budućim generacijama Srba s obje strane Drine, na što smo mi Višegrađani itekako ponosni“, rekao je Mišković.

Demobilisani srpski borac Milisav Vasić smatra da je obilježavanje jubileja prilika da se dostojanstveno pomenu svi oni koji su dali živote za slobodu srpskog naroda, ali i da se borci okrenu ka budućnosti i boljem životu.

Obilježavanje Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i Prvog srpskog ustanka počelo je jutros u manastiru Uspenija Presvete Bogorodice u Dobrunu svetom liturgijom i parastosom srpskim junacima.

Nakon toga delegacije boračkih organizacija Republike Srpske i Višegrada, opštine, Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske, opštinske organizacije porodica poginulih i nestalih boraca položile su vijence na Karađorev spomenik.

Vijenci su položeni i ispred Spomenika braniocima Republike Srpske na Trgu palih boraca u Višegradu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare