Pejić: Zabrinjavajući podatak o izvozu naoružanja u islamske zemlje

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Udruženja veterana službi bezbjednosti Republike Srpske – podružnica Istočno Sarajevo Radovan Pejić rekao je da zabrinjava podatak koji je iznesen na današnjem forumu bezbjednosti o količini municije i naoružanja koji se iz BiH izvoze u islamske zemlje.
Pejić je u pauzi foruma bezbjednosti o temi „Nekontrolisana /i/legalna trgovina oružjem kao globalni i nacionalni bezbjednosni problem“ u Istočnom Sarajevu naglasio da je Republika Srpska u posljednje vrijeme izložena određenim bezbjednosnim prijetnjama čiji je cilj narušavanje njene stabilnosti.

On je naveo da će zaključke sa današnjeg foruma dostaviti svim nadležnim institucijama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Pejić je istakao da je trgovina naoružanjem globalni problem i da uvijek, posebno iza ilegalne trgovine, stoje najrazvijenije zemlje.

Predsjednik Udruženja veterana službi bezbjednosti Republike Srpske iz podružnice Banjaluka Neđo Vlaški podsjetio je da ova podružnica već drugu godinu organizuje seriju foruma bezbjednosti na kojima pokušava da skrene pažnju javnosti na određene teme.

Vlaški naglašava da su na području BiH nakon proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata ostale ogromne zalihe naoružanja.

„U proteklom periodu policijske agencije su sprovele nekoliko akcija u kojima su utvrđene zloupotrebe i odgovornost određenih predstavnika vlasti“, rekao je Vlaški.

Prema njegovim riječima, u mnogim terorističkim napadima u Evropi korišteno je oružje sa oznakama proizvodnje iz BiH – „Zastava“ ili „Igman“.

Forumu su prisustvovali predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa iz Odsjeka za kontrolu spoljnotrgovinskog prometa strateških roba, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela iz Odsjeka Interpola, MUP-a Republike Srpske, boračkih organizacija, kao i nezavisni istraživač u oblasti bezbjednosti DŽevad Galijašević.

Današnji forum organizovalo je Udruženje veterana službi bezbjednosti Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare