Pećina „Govještica“ – turistička atrakcija

0

ROGATICA – Speleolozi iz Bolonje završili su radove u pećini „Govještica“ u kanjonu rijeke Prače, na području opštine Rogatica, čiji je cilj istraživanje sale sa ostacima praistorojskog medvjeda od prije 20.000 godina. Direktor Turističke organizacije ove opštine Nebojša Golić navodi za Srnu da se dio ovih istraživanja odnosio na geološku strukturu pećine, jer se vjeruje da je povezana sa pećinom „Megarom“ na Romaniji.

Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac napominje da rezultati istraživanja daju potpuno drugu dimenziju turizmu na području ove opštine.

Italijanski speleolog prof. Nevio Preti rekao je novinarima da je ovo najduža pećina u BiH – 9.868 metara i da ima veliki turistički potencijal.

On je napomenuo da turisti u pećini treba da se ponašaju odgovorno i da ukrasni predmeti budu sačuvani u nedirnutom obliku, jer bi svaki drugi pristup bio nepopravljiva greška.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Darko Novaković navodi da je sa italijanskim speleolozima postignut dogovor da naredne godine u Rogatici bude organizovana škola speleologije.

On ističe da je istraživanje urađeno u saradnji sa Zavodom za zaštitu kulturno- istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske i Ambasadom Italije u BiH.

Italijanski speleolozi posjetili su i pećine na Sjemeću – na brdu Vranj i u Štavnju.

U ekspediciji sa italijanskim speleolozima bili su speleolozi iz Banjaluke i Ribnika, a u istraživanje su bili uključeni i predstavnici Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments