Pećina Orlovača

1

Pećina Orlovača je jedna od najljepših pećina na prostoru BiH. Nakit Orlovače je unikatan. To su neopisive skrivene ljepote, u kojima se stalagmiti, stalaktiti i halaktiti smjenjuju sa fragmentima koralnog i aragonitnog nakita i jedinstvenim pećinskim stubovima, koji podsjećaju na antičke i renesansne dvorce i spomenike različitih boja.

Uljepšana je nizovima draperija najtananijeg izgleda i najrazličitijih formi. Potpun pejzaž obogaćuju prekrasni salivi poput okamenjenih vodopada, koloritno dajući pećini savršen ambijentalni dizajn. Bigrene kade različitih veličina ispunjene vodom daju kompletan inventar pećinskog nakita. Orlovača je izvanredan speleološki objekat, u kome je živio Pećinski medvjed (Ursus speleus), daleki predak mrkog medvjeda (Ursus arctos), prije više od 16.000 godina. Pećina je stanište najugroženije grupe sisara u Evropi – slijepog miša (Microc hipoptrea), koji pripada endemskoj entemofauni. Pored kostiju medvjeda, pronađenih na udaljenosti od oko 400 metara od ulaza u pećinu, nađeni su i vrlo zanimljivi arheološki detalji, kao što su fragmenti keramike iz mezolita, zatim amoniti – stanovnici mezozojskog mora, i sjekira stara između 2.500 i 3.500 godina.


Uređeno 560 metara pećinskog kanala

Ukupna dužina pećinskih kanala iznosi više od dva i po kilometara, a za turiste je uređeno oko 560 metara sa betonskim stazama i savremenom rasvjetom. Posjete pećini Orlovača za sada se moraju najaviti Kulturnom centru. Cjena ulaznice, organizovanih posjeta za studente i đake iznosi 2 KM, a pojedinačno 4 KM.

Radovi na uređenju pećine Orlovača

Na lokaciji pećine Orlovača počela je realizacija projekta uređenja pećinske infrastrukture i okoline, za koji je Vlada Italije izdvojila 75.000 evra. Osim infrastrukturnih radova, planirana je i izgradnja kućice, koja će biti opremljena za vodičku službu, kao i za eksponate i suvenire, koji će turisti moći da kupe.

Pronađeni ostaci medvjeda stari 16.000 godina

Uređenje pećine Orlovače počelo je u junu 2002. kada se krenulo s ozbiljnim speleološkim, paleontološkim, arheološkim i drugim značajnim istraživanjima. Tom prilikom u pećini su pronađeni ostaci pećinskog medvjeda stari 16.000 godina, kao i ostaci grnčarije stari nekoliko hiljada godina. U pećini je i stanište najugroženije vrste sisara u Evropi – slijepog miša.


Kako do Orlovače

Pećinski sistem Orlovače jedan je od najznačajnijih speleoloških objekata u BiH. Nalazi se na istoimenom uzvišenju u mjestu Sumbulovac, 1 km od magistralnog puta Sarajevo-Zvornik. Najbliži gradski centri su Pale i Sarajevo koji su udaljeni 10 odnosno 15 km, tako da se pećina nalazi u izletničkim zonama. Jedan od najznačajnih zimskih turističkih centara „Jahorina“ nalazi se na samo 25 km od pećine.

Pećina Orlovača se nalazi samo 1 km od glavnog magistralnog puta Sarajevo-Zvornik. Putokaz se nalazi na raskršću u mjestu Sumbulovac.Vezani tekstovi:

Pećina Orlovača – Unikatan podzemni svijet

Završeno uređenje prilaza pećini Orlovača

Pogledajte još: Novakova pećina, Pećina izvora Mokranjske Miljacke, Popova pećina

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare