Pećina Orlovača biće otvorena za posjete od 19. maja

0

Speleološki kompleks pećine Orlovača u Sumbolovcu kod Pala biće od utorka, 19. maja, otvoren za posjete turista, uz pridržavanje mjera o distanci i nošenju maski, izjavio je Srni stručni saradnik za kulturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale Mladen Samardžić.

On je naveo da su posjete pećini planirane do 15. oktobra, od utorka do nedjelje i to u terminima od 9.00, 12.00 i 15.00 časova, a cijena ulaznice iznosi od dvije do četiri KM.

Samardžić je rekao da će svi posjetioci koji budu došli u utorak da posjete pećinu imati besplatan obilazak, a zbog ograničenog broja turista na javnim mjestima potrebna je najava većih grupa.

Prema njegovim riječima, turističke grupe u ovom speleološkom kompleksu broje do 15 posjetilaca sa jednim vodičem, a obilazak traje od 30 do 45 minuta.

„Uprkos epidemiji virusa korona, možemo se pohvaliti da smo radili na uređenju samog spomenika prirode i pripremili dodatne sadržaje kao što je suvenirnica koja se nalazi u kućici gdje je vodička služba i Muzej pećine Orlovača“, rekao je Samardžić.

Samardžić je naglasio da će posjetioci moći da koriste i stazu zdravlja, čija je dužina dva kilometra i vodi do vidikovca, koji se nalazi na vrhu pećine.

On je naveo da se stazom zdravlja do vidikovca može ići iz dva pravca – sa lijeve ili desne strane od ulaza u pećinu, hodom od trideset minuta do sat vremena.

„Kada se dođe na vrh, pruža se prelijep pogled na okolne planine Romaniju, Jahorinu, Bjelašnicu. Bilo kojim putem da se krene pružaju se prelijepi pejzaži šume, livada, a uz malo uspona prilagođene su za svakoga. LJubitelji prirode će je sigurno voljeti“, naglasio je Samardžić.

Pećina Orlovača je duga 560 metara, a sa svojim stalaktitima, stalagmitima i haktitima, rijetkim ukrasima oblikovanim hemijskim i mehaničkim djelovanjem vode, spada u najljepše pećine u BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare