PDP i SDS na vlastima

0

Opštinski odbori PDP-a i SDS juče su zvanično potpisali koalicioni sporazum o principima i modalitetima funkcionisanja vlasti u opštini Pale – saopšteno je juče na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Predsjednik paljanskog Opštinskog odbora PDP-a Miroslav Brčkalo kazao je da je tako formirana i nova skupštinska većina u lokalnom parlamentu, koju će osim šest odbornika njegove i isto toliko SDS, činiti i po jedan odbornik SRS RS i DNS, kao i samostalni odbornik Vladimir Vladičić.

On je podsjetio da je PDP bio dio i prvobitne skupštinske većine sa SNSD i „Pokretom za naš grad“, ali i istakao da je ona prestala da funkcioniše na posljednjoj sjednici SO.

– Problemi u odnosima sa doskorašnjim koalicionim partnerima počeli su dosta ranije, bilo je tu previše političke isključivosti, pa i stavljanja ličnih ispred opštih interesa, a mi nismo ni htjeli ni mogli biti dio takve priče – rekao je Brčkalo, istakavši da će se PDP i ubuduće boriti za kvalitetno rješavanje životnih pitanja i podržati svaki program od interesa za građane Pala.

Predsjednik OO SDS-a Miodrag Kovačević istakao je da je „formirana većina koja će moći da funkcioniše u cijelom mandatu i koja neće dozvoliti da joj u prvom planu budu nepotrebna politička previranja.“

– SDS i PDP su bili partneri i u prethodnom mandatu i opštini Pale obezbijedili napredak, pa ne vidim razlog zašto ubuduće ne bi bilo tako – kazao je Kovačević.

Iako su predstavnici PDP-a i SDS juče kazali kako još nije definisano kome će pripasti pojedini resori, „Glas Srpske“ nezvanično saznaje da je već dogovoreno da prvima pripadnu opštinska odjeljenja za urbanizam, odnosno opštu upravu, a drugim resor finansija, te privrede i društvenih djelatnosti. PDP će, saznajemo, zadržati poziciju predsjednika Skupštine, ali i dobiti mjesto zamjenika načelnika, dok je funkcija potpredsjednika parlamenta „rezervisana“ za SRS RS, a sekretara za SDS. Ove posljednje tri pozicije trenutno zauzima kadar SNSD-a. 

Jokić

Predsjednik OO SNSD-a Pale Risto Jokić kazao je da će u ovoj stranci sačekati zvanično obavještenje PDP-a o raskidu koalicionih odnosa i onda se prema tome i odrediti.

– Stvari idu svojim tokom i ovo za nas nije neočekivano, a sva pitanja treba uputiti onima koji su raskinuli koalicioni sporazum, a ne SNSD-u – rekao je Jokić.

Glas Srpske


 

PDP i SDS u novoj skupštinskoj većini

U paljanskom lokalnom parlamentu već od naredne sjednice djelovaće nova skupštinska većina, a njenu glavnu osovinu činiće po šest odbornika PDP-a i SDS-a, saznaje „Glas Srpske“ iz izvora bliskih opštinskim odborima ovih političkih partija. Pored 12 odbornika ove dvije partije, nezvanično saznajemo, pristanak na ulazak u novu skupštinsku većinu dali su i po jedan odbornik DNS-a i SRS RS, kao i jedini samostalni odbornik u ovdašnjem parlamentu Vladimir Vladičić. Ovakav epilog bi novoj koaliciji donio većinu, koju bi činilo 15 od ukupno 25 odbornika.

Predsjednik OO SDS Pale Miodrag Kovačević potvrdio nam je da su ovih dana vođeni razgovori u vezi sa formiranjem nove skupštinske većine.

– Razgovarali jesmo, ali još ništa nismo potpisali, mada mogu reći da smo blizu konačnog dogovora – rekao je Kovačević.

Predsjednik SO Pale i ovdašnjeg PDP-a Miroslav Brčkalo nije htio da potvrdi, ali ni demantuje da je dogovor o novoj paljanskoj skupštinskoj većini „gotova stvar“.

– O tome će konačnu odluku donijeti OO PDP-a – kazao je Brčkalo.

Prilikom konstituisanja SO Pale formirana je koalicija koju su činili SNSD, PDP i Pokret za naš grad, ali je na posljednjoj sjednici SO prestala da postoji. Pokret za naš grad napustio je većinu zbog neslaganja sa PDP-om oko raspodjele buyetskih sredstava za sport, kulturu i nevladine organizacije.

Pored toga, narušeni odnosi između SNSD-a i PDP-a na republičkom nivou, po izvorima „Glasa Srpske“, očigledno su uticali i na odnose u SO Pale. Realno je očekivati da će šest odbornika SNSD-a ubuduće biti u opoziciji. Moguće su i smjene zamjenika načelnika opštine, te potpredsjednika i sekretara Skupštine, koji su kadrovi SNSD-a.

Šef Kluba odbornika SNSD-a u SO Pale Bojan Pejović kaže da „nema zvaničnih saznanja o tome da li je postignut dogovor o formiranju nove skupštinske većine.“

– Nas niko ništa nije obavijestio, niti smo razgovarali sa predstavnicima drugih partija na tu temu – rekao je Pejović.

Potpis

Izvor „Glasa Srpske“ ističe da bi zvaničan sporazum o novoj skupštinskoj većini u Palama mogao biti potpisan već danas, a nije isključeno da dogovorena većina od 15 odbornika bude dodatno pojačana i Branislavom Blagojevićem iz SRS „Dr Vojislav Šešelj“.

– Nisu bez razloga upravo za danas zakazane sjednice OO PDP-a i Predsjedništva OO SDS. To je jasan znak da se cijela stvar privodi kraju – kaže izvor „Glasa Srpske“.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare