PD „Glasinac“ – Počela izgradnja planinarskog doma

0

SOKOLAC – Planinarsko društvo „Glasinac“ Sokolac, u relativno kratkom roku od formiranja, postiglo je zapažene rezultate počev od organizacije do uređenja planinarskih staza i prirodne okoline, pohoda na planine i najveće vrhove u RS, Crnoj Gori, Balkanu i šire. Nakon višemjesečnih priprema, 27. avgusta počela je i izgradnja planinarskog doma na Crvenim Stjenama, objekta koji će sadržajem zadovoljavati potrebe planinarskog društva a i svih ljubitelja prirode i druženja.

Zemljište za izgradnju doma na korištenje ustupilo je Šumsko gazdinstvo „Romanija“ Sokolac uz čiju pomoć je i počela izgradnja ovog objekta. Dom se gradi na temeljima bivše „putarnice“, uz stari magistralni put Ravna Romanija –Mokro i od vrha Crvenih stijena udaljen je svega 800 matara.

Ovo je veoma značajan trenutak za naše društvo. Prije svega, moramo biti zahvalni na razumjevanju i pomoći ŠG „Romanija“ koje će takođe koristiti prostore novoizgrađenog doma i prateće sadržaje koje namjeravamo graditi na ovom prelijepom terenu.

Hvala i svima koji nam daju moralnu podršku i vjeruju da ćemo uspjeti u realizaciji ove ideje. Pred nama planinarima su ogromne obaveza oko izgradnje i uređenja prostora oko doma, prikupljanja sredstava kako bi izgradili objekat kakav Romanija zaslužuje.

Dom je dimenzija 1o x 13,5 matara i gradi se u planinskom stilu. Pored veće prostorije za sastanke i druženja tu je i određen broj soba za odmor i noćenja, prateći sadržaji kojim će biti zadovoljeni zahtjevi i nas planinara , lovaca, izviđača i svih ljubitelja prirode i druženja.

U blizini je i teren pogodan za izgradnju bebi ski-lifta Imamo uređene planinarske staze do Crvenih stijena, preko Gavranke do Velike stijene i Novakove pećine a uskoro završavamo i uređenje staze od Manastira „SvetogGeorgija“ do Mjedenika.

Ako se ovome dodaju ljepota manastirskog komplaksa i sadržaji budućeg etno-sela, Romanija se ljepotom otvara prema svijetu. Želja svih nas planinara je da legendarna ljepotica dobije sadržaje koje zaslužuje, reče nam član Upravnog odbora Velemir Ninković.

Ako je suditi po raspoloženju među planinarima i započetim aktivnostima, dileme nema- dom će biti izgrađen u dogledno vrijeme. Jedinu dilemu planinari imaju- koje ime dati domu- „Starina Novak“ ili „Crvene stijene“. Odluku će donijeti Upravni odbor društva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare