P.D. Javorina na Atosu

0
Atos Grčka

Atos GrčkaSveta gora je jedan od centara pravoslavnog svijeta. Nalazi se na poluostrvu Halkidiki (Egejska Makedonija) na sjeveru Grčke, tačnije na najistočnijem od tri prsta Halkidikija — Atosu. Atos je planina i poluostrvo, sjedište 20 pravoslavnih manastira i čini autonomnu državu pod grčkim suverenitetom. Samo je monasima dozvoljeno da žive na Svetoj gori, a trenutno na njoj živi oko 2.000 monaha. Poluostrvo, istočni krak većeg poluostrva Halkidikija dugačko je 60 km, a širina mu je 7 do 12 km i ima površinu od 390 km², s planinom Atos, čije strme, gusto pošumljene padine, dosižu visinu do 2.033 m.

Pravoslavni vijernici putuju na Svetu Goru samo uz blagoslov koji dobijaju od sveštenstva. Četvorica članova P.D. Jahorina: Vuk Soković, Nemanja Soković, Aleksandar Tadić i Mladen Lukić su posjetili Atos i jednu noć su proveli na bdijenju. Kako kažu, temperature su bile jako niske, ali su sa strahopoštovanjem pratili ovaj uzvišeni čin na vrhu Bogorodičinog vrta.

P.D. Javorina se uveliko sprema za prvi zimski uspon na Elbrus, najviši vrh Evrope, Rusije i planine Kavkaz. Plan je da se krene početkom decembra. Ekspedicija se nada da će na vrh uspeti i prva žena iz Republike Srpske-Vesna Ljubičić Došić iz P.D. Acer Vlasenica. Mnogo više će se znati nakon posjete ministarstvu za sport i omladinu Republike Srpske i nakon njihove reakcije na uspjeh planinarstva republike Srpske koji je postignut na Denaliju prošlog mjeseca.

SNV32388.jpg SNV32460.jpg SNV32496.jpg SNV32529.jpg SNV32543.jpg SNV32552.jpg SNV32578.jpg

www.palelive.com

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare