Patuljci i vilenjaci čuvaju dvorišta

0

ZVORNIK – Bajkoviti vrt porodice Rikanović kod Zvornika privlači pažnju prolaznika, a posebno onih najmlađih. Snježana, patuljci, vilenjaci, Bambi samo su neki od likova koji su „oživljeni“ vještim rukama majstora, a koji godinama izrađujući betonske ukrase pretvaraju maštu u stvarnost.

Boban Rikanović ponosan je i na baštenske garniture, klupe, stolove, betonske česme, vaze, figure životinja, žardinjere.

– Među oko 60 figura koje krase naše dvorište mališanima su omiljeni Snježana, patuljci, vilenjaci. Osim što uljepšaju svaki vrt, mnogi vjeruju da ove figure čuvaju kuće od zlih sila – rekao je Boban.

Ovim hobijem najprije je, prije desetak godina, počeo da se bavi Bobanov otac Nikola. Odlaskom u penziju koju je zaradio radeći u građevinarstvu odlučio je da počne sa izradom ukrasnih predmeta od betona. I sin je uz oca polako izučio zanat kojim se bavi u slobodno vrijeme.

– Po završetku rata u našoj porodici niko nije radio, pa smo krenuli sa izradom prvih korita i česmi za vodu, a na zahtjev kupaca, širila se i paleta proizvoda – priča Boban, koji pojašnjava da je ovo sezonski posao, odnosno da se uglavnom radi ljeti, kada je najveće interesovanje kupaca.

Imao je mnoštvo narudžbi, a stiče se utisak da sve što zamisli vješte Bobanove ruke mogu da naprave od betona.

Nikola naglašava da je veoma bitno dobro uraditi kalup, koji se izrađuje uglavnom od metala i drveta, ali prije toga ideju prenose na crtež, dok za betonske elemente koriste drinski šljunak pomiješan sa pijeskom koji mora biti čist.

– Najveća inspiracija su nam zadovoljni kupci, a radeći ovaj posao upoznali smo mnogo ljudi, ne samo iz Republike Srpske i BiH nego i iz Srbije, Crne Gore. Naši proizvodi mogu se vidjeti i u Njemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Francuskoj i drugim zapadnoevropskim zemljama zahvaljujući našim ljudima koji tamo žive i rade – napominje Boban.

Tradicija

Kako vrlo često biva, zanat se sa oca prenosi na sina, a onda i na unuka. Tako je i u porodici Rikanović, gdje društvo, dok maštu pretvaraju u stvarnost, djedu i ocu pravi i sedmogodišnji Mihajlo.

On, kao i ostatak porodice, nanosi prvu, osnovnu farbu na betonsku proizvode. Sudeći po interesovanju, on će nastaviti tradiciju zahvaljujući kojoj dvorište Rikanovića izgleda kao iz bajke.

(www.palelive.com / Glas Srpske)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare