Patrijarh Irinej u Sarajevu: Ostanite vjerni Bogu, crkvi i vjeri

0

SARAJEVO – NJegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je okupljenim vjernicima u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu da ostanu vjerni Bogu, svojoj crkvi i pravoslavnoj vjeri.

„I onda treba da prepustimo svoj život onome ko nas je poslao u svijet, dao život, u ime njega da delamo na putu jevanđeljskom. Želim da slavite Gospoda u ovom predivnom hramu, da snažite veru i nadu i da nikad ne zaboravimo reči apostola:`kada smo sa Gospodom Bogom, onda ko će protiv nas`“, naglasio je srpski patrijarh.

Patrijarh Irinej je podsjetio da je Crkva bila uz vjernike i u vremenu dobrih dana i radosti, i u vremenu stradanja, tuge i nevolje, ali i da su vjernici, takođe, bili u svim vremenima uz crkvu.

„Tako je bilo i pored strašne golgote koju ste pretrpeli, a delimično i sada trpite. Gospod će nam dati snagu da izdržimo, da ostanemo verni svojoj veri, crkvi, istoriji, tradiciji, kulturi. Imamo na koga da se ugledamo, na velike ugodnike Božije, Crkve i našeg naroda, velik je primer iz naše stradalne, tragične istorije“, naglasio je srpski patrijarh.

On je poručio da je Gospod na strani onih koji stradaju za ime njegovo, i da zato ne treba malaksati u svojoj vjeri i nadi i u revnosti za ime Božije i za pravdu njegovu.

„Nek vas Gospod sve blagoslovi svojim blagoslovom, vas i vašu decu da uzrastaju u svemu dobrome na putu Hristovom. I oni imaju priliku da se ugledaju na mnoge ličnosti ne samo iz daleke istorije, već i iz istorije naših dana, koji su nosili primer kako se treba boriti, svoju veru sačuvati, ako treba i stradati. To je stradanje koje donosi slavu, venac slave i koju Gospod nagrađuje“, rekao je srpski patrijarh.

Patrijarh Irinej je naglasio da je mitropolit dabrobosanski Nikolaj, živi primjer za ugled, kako revnovati i Bogu i narodu služiti.

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej doputovao je danas u dvodnevnu posjetu Mitropoliji dabrobosanskoj, a doček mu je u prisustvu mitropolita dabrobosanskoog Nikolaja, sveštenstva i velikog broja vjernika priređen u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu.

Patrijarh srpski sutra će u 9.00 časova služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu, a sasluživaće mu više arhijereja SPC.

Protokolom je predviđeno da patrijarh Irinej sutra od 15.00 do 16.00 časova posjeti i Administrativni centar grada Istočno Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna / Foto Vasić)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare