Parlament Srpske da analizira strukturalni dijalog

0

FOČA – Grupa od 45 srpskih osuđenika za ratne zločine, koji se nalaze u Kazneno-popravnom zavodu /KPZ/ Foča, uputila je otvoreno pismo najvišim zvaničnicima Republike Srpske u kojem predlaže da Narodna skupština Srpske analizira dosadašnji tok strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH.

„Narodna skupština treba da donese zaključak da Vlada Republike Srpske povuče svoje predstavnike iz strukturalnog dijaloga sve dok se pregovori ne vrate u okvire ustavno-pravnog uređenja BiH sa jasno definisanim nadležnostima u oblasti pravosuđa“, ističe se u pismu koje je potpisalo 45 bivših pripadnika Vojske Republike Srpske /VRS/ i MUP-a Srpske.

U pismu se predlaže da parlament Srpske donese odluku o formiranju tima eksperata, čiji bi osnovni zadatak bio da oni vode strukturalni dijalog, a ne Sud BiH i Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH.

„Tim eksperata treba da prati realizaciju presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetu ‘Maktouf i Damjnović’ i njenu primjenu kada je riječ o predmetima u kojima su Srbi optužni i osuđeni za ratne zločine“, navodi se u pismu.

Osuđeni navode da sve nadležne institucije Srpske, kao i stručna javnost i nevladine organizacije koje se bave ovim pitanjima, treba da se mobilišu s ciljem borbe da se prema optuženim i osuđenim pripadnicima VRS i MUP-a Srpske za krivična djela ratnog zločina dosljedno primijeni preuzeti Krivični zakon bivše SFRJ iz 1976. godine, odnosno zakon koji je važio u vrijeme izvršenja krivičnog djela.

Predlažu da se interveniše i omogući kod nadležnih institucija Srpske, u prvom redu kod MUP-a Srpske, dobijanje materijalnih dokaza potrebnih za odbranu optuženih.

„Kroz politički uticaj treba nastojati obezbijediti kod vlasti Republike Srpske i predstavnika u zajedničkim institucijama BiH izmjene Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, kako bi se i osuđeni za ratni zločin doveli u ravnopravan položaj sa ostalim osuđenim licima“, navodi se u pismu.

Takođe, srpski osuđenici smatraju da nadležne institucije Srpske preko svojih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH treba da utiču da se prekine sa praksom Tužilaštva BiH kada je riječ o iznuđivanju iskaza svjedoka, kao i da Agencija za istrage u zaštitu /SIPA/ i VSTS BiH istraže dosadašnje slučajeve takve prakse.

„Kod vlasti Republike Srpske treba obezbijediti poštovanje odredbi koje omogućavaju puštanje na uslovnu slobodu nakon odslužene tri petine dosuđene kazne, te da lice na izdržavanju kazne zatvora i dugotrajnog zatvora može koristiti pogodnosti van kruga KPZ nakon izdržane jedne polovine kazne“, poručuju osuđenici.

U pismu se predlaže i pokretanje inicijative o izmjeni Pravilnika o kriterijumima za upućivanje osuđenih lica na izdržavanje kazne zatvora, kojim bi se prekinula dosadašnja praksa Suda BiH kada je riječ o razmještaju osuđenih lica u kojoj se sva lica srpske nacionalnosti, bez obzira iz kojeg kraja dolaze, upućuju u KPZ Foča.

„Sud i Ministarstvo pravde BiH se ne pridržavaju evropskih zatvorskih pravila kojima je regulisano i pitanje razmještaja osuđenih lica, a to je što bliže mjestu prebivališta i socijalne rehabilitacije“, zaključuje se u pismu srpskih osuđenika iz KPZ Foča.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare