Парастос за жртве које су усташе 1943. gодине убиле у паљанским селима

0

У Цркви Успења Пресвете Богородице у Мокром данас су служени парастос и помен за 164 страдале цивилне жртве усташког терора из Јеловаца, Јокића брда, Градца, Крачула и Прутина који су звјерски убијени 14. новембра, 1943. године, чиме је завршена манифестација „Новембар – мјесец дугих ножева“.

Бранислав Крљаш из Јеловаца рекао је да је данашње окупљање доказ да прича о усташком терору неће бити заборављена јер ће се д‌јеца која су присуствовала обиљежавању сјећати жртава у будућности.

„То је наша света обавеза“, поручио је Крљаш, који је и предсједник инцијативног Одбора за изградњу споменика жртвама усташког терора 1943. године у Јеловцима.

Према његовим ријечима, у акцији која је спроведена од 11. до 16. новембра 1943. године, у селима Раковац, Криводоли, Јеловци, Прутуне, Јокића брдо и Градац страдало је више од 340 цивилних жртава, од чега више од 140 д‌јеце млађе од 14 године.

„То је био стравичан злочин у којем смо ми мало или нимало знали. Зашто смо толико ћутали, чега смо се бојали?“, упитао је Крљаш и навео да се уз помоћ паљанске Борачке организације и осталих кренуло храбро у пројекат снимања филма и споменице „Осамдесет година ћутања“ која је недавно промовисана.

Крљаш, који је аутор споменице, нагласио је да је његов отац написао пјесму у десетерцу, да му је син снимио документарни филм „Осамдесет година ћутања“, те да је то њихов мали допринос очувању сјећања на све те жртве.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да су одали помен свим страдалима који су на најсвирепији начин убијени само јер су били Срби.

„Битно је да то понављамо, посебно ученицима, како би знали шта се десило прије 80 година, али и шта може да се деси ако се не буде водило рачуна о српском бићу које је сваки пут изнова предмет завјера“, навео је Југовић и додао да је данашњи скуп био пун емоција, што, како каже, улива наду да би могли кренути правим путем.

Југовић је навео да је тај пут јасан, а то је остварење српског националног идентитета, чување српске традиције и свега онога што његује једна српска породица.

Предсједник Скупштине Борачке организације општине Пале Момир Ћирић рекао је да су данашњим скупом жељели указати на то колико је српски народ био жртва током свих година, те апеловати на младе да се са поносом сјећају предака који су, без икаквог разлога, страдали на свом огњишту.

Наставник историје у основној школи „Мокро“ Ненад Томовић навео је да су се први пут окупили да обиљеже страдање људи са простора Јеловаца али и околних села, те да са скупова желе да пошаљу поруку јединства и саборности неопходних за његовање културе сјећања.

Ученик Основне школе „Мокро“ из Мокрог Радош Пљеваљчић рекао је да младима значи када се прича о њиховим прецима, те да треба сачувати од заборава и причати о томе шта се дешавало прије 80 година.

Парастосу су, осим потомака настрадалих, присуствовали ученици и наставници Основне школе „Мокро“, представници општине Пале, СУБНОР-а, паљанске Борачке организације и грађани.

У оквиру манифестације „Новембар – мјесец дугих ножева“, парастос и помен служени су 11. новембра у селу Раковац код Пала за 162 цивила, од којих је 61 дијете било млађе од 14 година.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare