Parastos za svirepo ubijene Srbe u Čemernu

0

ISTOČNO SARAJEVO – U selu Čemerno, opština Ilijaš, u ponedjeljak, 10. juna, služenjem parastosa biće obilježena 21 godina od svirepog ubistva 32 srpska civila, koje su u ovom selu počinili pripadnici takozvane Armije BiH na taj dan 1992. godine.
Porodice ubijenih Srba na Čamernom kod Ilijaša ogorčene su na pravosuđe BiH jer ni nakon 21 godine od zločina, iako su zločinci poznati, niko nije procesuiran ni osuđen.

Iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo saopšteno je da je u ponedjeljak, 10. juna, ispred kancelarije Organizacije planiran polazak, u 10.00 časova posjeta crkvi u Nišićima, a u 12.00 časova na Čemernom parastos, polaganje cvijeća i paljenje svijeća.

Muslimanske jedinice iz sela Korita, Mahmutovića Rijeke i Orahova napale su selo Čemerno rano ujutro 10. juna 1992. godine.

Pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane Breza ubili su 32 srpska civila i vojnika, među kojima je najviše bilo staraca, žena i djece, ranili troje seljana i sravnili selo sa zemljom.

U selu Čemerno od 10. juna 1992. godine više niko ne živi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske 8. marta 2007. godine podnijelo je dopunjenu krivičnu prijavu sa dokazima i imenima 15 Bošnjaka osumnjičenih za ove zločine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare