Parastos za stradale srpske vojnike i civile na Glođanskom brdu

0

ZVORNIK – Parastosom i polaganjem cvijeća na Glođanskom brdu kod Zvornika danas je obilježena 21 godina od stradanja 126 srpskih vojnika i civila.

Predsjednik Skupštine zvorničke Boračke organizacije Mile Vukadinović rekao je da ni poslije 21 godinu niko nije odgovarao za zločine počinjene nad borcima Zvorničke i Šekovačke brigade Vojske Republike Srpske i civilima iz tog dijela opštine Zvornik.

„Za taj zločin niko nije odgovarao, iako postoji uredna dokumentacija o tim zločinima koja je predata Sudu BiH. Ti ljudi su mučeni na najstrašniji način, vezani su lancima i žicom, ukucavani su ekserima za drva, pronalaženi su samo neki dijelovi njihovog tijela, a ostali ne“, podsjetio je Vukadinović.

On je naveo da se još traga za devet žrtava tragičnog zločina koji se desio u zoru 6. novembra 1992. godine.

Goja Kazanović, čiji je suprug Savo poginuo na Glođanskom brdu, rekla je da ga je prepoznala po trenerci i džemperu, jer je njegovo tijelo bilo bez glave i nogu.

Zdravko Pavlović rekao je da su ostaci njegovog brata Slavka pronađeni nakon deset i po godina putem DNK-a analize. „Slavko je radio u Austriji i došao je na odmor. Rekao mi je da će me zamijeniti na liniji, a da se ja odmorim. Poslije dva dana je poginuo“, priča Pavlović.

Na mjesto stratišta vijence su položili predstavnici opština Zvornik i Šekovići, Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske, Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku iz Beograda, te organizacija porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Zvornik, Vlasenica i Šekovići, Boračke organizacije Zvornik, Udruženja ratnih vojnih invalida Zvornik i druge delegacije.

Parastos je služen na mjestu zločina gdje je tri puta postavljana spomen ploča, nakon što su je nepoznati počinioci rušili i lomili u sitne komade, a danas se na tom mjestu nalazi samo betonska stopa, dok je spomen ploča podignuta dva kilometra dalje, gdje je položeno cvijeć

Sinoć je održan istorijski čas na kojem je govorio savjetnik u Institutu za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku LJubiša Ristić, te prikazan film o stradanju Srba na Glođanskom brdu „Više od zločina“ autora Miloša Markovića, kao i prilog sa parastosa povodom 15 godina od ovog zločina.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare