Parastos za poginule Srbe iz sarajevskih opština

0

BRATUNAC – Parastosom za poginule srpske borce čiji su posmrtni ostaci nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, tokom egzodusa sarajevskih Srba, preneseni i sahranjeni u bratunačkom groblju, danas je završen dvodnevni program obilježavanja 26 godina otkako su Srbi napustili vjekovna ognjišta u opštinama u Sarajevu koje su u ratu odbranili, ali su ovim sporazumom predate Federaciji BiH.

Nakon parastosa i prisluživanja svijeća za pokoj duša 185 boraca sa sarajevskog ratišta u ovom groblju, delegacije su položile cvijeće kod centralnog spomen-krsta.

Cvijeće je položila delegacija opštine, zatim Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, te organizacije nestalih i žena žrtava rata iz Bratunca, kao i delegacija Udruženja logoraša regije Birač.

U okviru programa sjećanja na sarajevski egzodus sinoć je glumac LJubo Božović izveo monodramu „Vuk Stefanović Karadžić“ u bratunačkom Domu kulture, a predsjednik Udruženja „Sarajevski Srbi“, koje je organizator ovog programa, Vidomir Banduka evocirao je sjećanja na egzodus i strahote koje su Srbi iz Sarajeva doživjeli tokom rata i prilikom napuštanja svojih odbranjenih imanja i ognjišta.

On je istakao da su se tada hiljade pojedinačnih i porodičnih odluka sarajevskih Srba „pretopile“ u jednu, a to je odricanje od materijalnih vrijednosti i seoba zarad života u slobodi.

„Posljedice materijalnog siromašenja mnogi sarajevski Srbi još osjećaju i mnogi još nisu trajno riješili stambena pitanja, ali su slobodni sa svojim narodom“, poručio je Banduka.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare