Parastos poginulim borcima Derventske motorizovane brigade

0

VLASENICA – Posjetom Spomen sobi poginulim borcima Vojske Republike Srpske /VRS/, parastosom u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, te polaganjem cijeća i prisluživanjem svijeća na Vojničkom groblju, u Vlasenici su danas obilježene 23 godine od pogibije 15 boraca Derventske 327. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske.
Sjenima derventskih boraca, koji su 9. marta 1993. godine poginuli u rejonu sela Cerska, u opštini Vlasenica, poklonili su se članovi porodica poginulih, te predstavnici boračkih organizacija i lokalnih vlasti opština Vlasenica i Derventa.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Dervente Boro Dobrilović rekao je novinarima da derventske delegacija već 23 godine dolazi u Vlasenicu, čuvajući uspomenu na poginule ratnike, koji su stradali daleko od rodnog kraja.

„Imamo veoma dobru saradnju sa opštinskim vlastima i Boračkom organizacijom u Vlasenici. Postoji i ideja o bratimljenju ove dvije opštine i ovo je prilika da aktuelizujemo tu ideju“, rekao je Dobrilović.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Vlasenica Spomenko Stojišić izjavio je da je 9. mart tužna godišnjica i za opštinu Vlasenica.

„NJihovo herojstvo ovaj grad uvijek će pamtiti. Došli su iz 200 kilometara udaljene Dervente da bi nam pomogli i pružili podršku da sačuvamo naše prostore od neprijatelja“, rekao je Stojišić.

Načelnik opštine Vlasenica Dragoslav Todorović izjavio je da je zajednička borba vlaseničkih i derventskih boraca u ratu podloga i za čvršću saradnju između ove dvije opštine u miru.

„Mi smo ranije donijeli zaključak na sjednici SO i pokrenuli aktivnosti s ciljem da se obezbijede uslovi za potpisivanje protokola o bratimljenju Dervente i Vlasenice. Mislim da ćemo to uraditi u prvoj polovini ove godine“, rekao je Todorović.

Pripadnici 327. motorizovane brigade ratovali su širom Republike Srpske, od Vlasenice, Milića, do sarajevskog i zapadnokrajiškog ratišta.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare