Parađina: Srpska vojska nije ispalila granatu na Markale

0
Položeni vijenci povodom Dana Prve romanijske brigade

Vojska Republike Srpske nije odgovorna za masakr koji se prije 26 godina dogodio na sarajevskoj pijaci Markale, što potvrđuju i brojni dokazi međunarodnih istražilaca i balističara koji su utvrdili da granata nije ispaljena sa srpskih položaja, izjavio je Srni predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina.

Parađina, koji je i delegat Skupštine Boračke organizacije Republike Srpske, kaže da je muslimansko rukovodstvo, na čelu sa tadašnjim predsjednikom Alijom Izetbegovićem, bilo spremno na sve, pa čak i da žrtvuje sopstveni narod da ostvari svoj cilj, što je podrazumijevalo i napad NATO-a na srpske položaje u Republici Srpskoj.

„Na suđenju generalu Ratku Mladiću, pripadnik jedinice `Biseri` takozvane Armije BiH, zaštićeni svjedok koji je bio u bližem okruženju Alije Izetbegovića, iznio je podatke o načinu kreiranja tadašnjih državnih, političkih i vjerskih čelnika da izvrše zločin za koje bi okrivili pripadnike Vojske Republike Srpske“, rekao je Parađina.

Parađina smatra da će još dugo postojati veliki problem po pitanju utvrđivanja istine u vezi sa ovim, ali i mnogim drugim tragičnim događajima.

On je podsjetio da su u proteklom ratu postojale tri vojne komponente, Vojska Republike Srpske, takozvana Armija BiH i Hrvatsko vijeće odbrane koje o tim događajima imaju dijametralno suprotne stavove, odnosno svoje istine.

„Haški tribunal, pa i Sud BiH koji radi po istom inženjeringu, nisu ispunili svoju misiju u, prije svega, procesuiranju odgovornih pojedinaca iz svih komponenti koji su radili suprotno Ženevskoj konvenciji i pravilu rata i ratovanja. To bi bila neka podloga za suživot koji obezbjeđuje budućnost na ovim prostorima“, smatra Parađina.

S obzirom da nije ispunjena ta misija, Parađina kaže da se danas ostvaruju još veći antagonizmi i veće „hipnotisanje i obezglavljivanje“, prije svega mladih naraštaja.

Na današnji dan prije 26 godina dogodio se masakr na sarajevskoj pijaci Markale, za šta su okrivljeni pripadnici Vojske Republike Srpske.

U slučaju eksplozije na Markalama, riječ je o dva odvojena napada na ovu sarajevsku pijacu u kojima je život izgubilo više od stotinu civila.

Prvi napad dogodio se 5. februara 1994. godine kada je od eksplozije navodno samo jedne minobacačke granate poginulo 68, a ranjena 144 građana.

Napad je ponovljen godinu i po dana kasnije, kada je ubijeno 37, a povrijeđeno 90 civila, a poslužio je kao pokriće za masovne napade avijacije NATO-a na Republiku Srpsku.

Srpska strana je negirala krivicu, tvrdeći da je tragediju inscenirala vlada u Sarajevu pod kontrolom lidera muslimana Alije Izetbegoviće.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments