Parađina: Sačuvati sjećanje na heroje rata

2

Boračka organizacija opštine Pale proslavila je danas krsnu slavu Mitrovdan služenjem parastosa u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice i polaganjem vijenaca na centralno spomen-obilježje u ovoj lokalnoj zajednici.

Vijence su, osim boračkih udruženja, položili i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i načelnik opštine Pale Boško Jugović.

Nakon toga slomljen je slavski kolač i organizovan slavski ručak.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina istakao je da je ovaj dan prilika za sjećanje na sve borce koji su svoje živote dali za stvaranje Republike Srpske.

Parađina je naglasio da heroji rata treba da budu u sjećanju svih sadašnjih i budućih generacija.

„Samo društvo koje ima svoju istoriju i bogatu prošlost može imati i zavidnu budućnost“, poručio je Parađina.

On je naglasio da je najveći problem sa kojim se susreću pripadnici boračkih kategorija – zapošljavanje, prije svega djece poginulih boraca, zbog čega bi Vlada Republike Srpske trebalo da donese takve mjere koje će biti sprovedene u 2020. godini, a koje bi omogućile da sva ta djeca budu zaposlena.

Prema njegovim riječima, potrebno je napraviti nove modalitete kako bi bili zaposleni i demobilisani borci, koji su u najtežoj poziciji.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković čestitao je slavu svim borcima, starješinama i komandantima Vojske Republike Srpske, kao i predsjednicima boračkih organizacija.

Vuković je naglasio da je Mitrovdan postao značajan datum za Republiku Srpsku i izrazio zadovoljstvo što je na Palama izgrađeno centralno spomen-obilježje koje zaslužuju poginuli borci, ali i Pale.

„Predstoji nam borba za prava ljudi koji su iz reda kategorija kojima se bavi Boračka organizacija Republike Srpske. Mi, kao pojedinci koji smo u javnim institucijama, moramo da priznamo da tu posao nije završen“, rekao je Vuković i dodao da je riješeno stambeno zbrinjavanje ovih kategorija, ali su još otvorena pitanja njihovog zapošljavanja.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
2 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Sramota ovdje nema niko od boraca

Stitite vi Paradjinu…..nijedan negativan komentar o njemu nećete da odobrite.